Étkezési zavarok: orthorexia

2011. 01. 09.
Szerző: Szimpatika
Egyre gyakoribb, hogy az emberek különös, túlzott gondot fordítanak táplálkozásukra. Többnyire azért, mert félnek a hízástól, de egyre gyakrabban azért is, mert az egészséges életmód megszállottjai.
Az orthorexiásokra az a jellemző, hogy divatos elméletek alapján kifejlesztik saját táplálkozási szabályaikat, amelyhez utána mereven ragaszkodnak. Ezeknek a maguk által állított szabályoknak a betartása egyre több figyelmet és időt vesz igénybe. Az ilyen problémával küzdők előre megtervezik étkezéseiket. Hajlamosak túlélő készletet vinni magukkal saját élelmiszereikből, amikor elmennek otthonról. A szokásaikhoz való ragaszkodás erős akaraterőt igényel, ezért sokszor felsőbbrendűnek hiszik magukat. Ha azonban nem sikerül betartani az előírt diétát, bűnösnek és mocskosnak érzik magukat. Ennek hatására még a korábbinál is szigorúbb étkezési szabályokat vagy teljes önmegtartóztatást vezetnek be.

Az étkezési zavarokat már az ókorban is ismerték, és mindig is ezeket tartották a legnehezebben kezelhető betegségeknek. A legsúlyosabb, több éve fennálló étkezési zavarokat nem is lehet tökéletesen meggyógyítani. Különböző elméletek születtek a probléma kialakulásával kapcsolatban. A szakemberek mai álláspontja szerint nem is a kövérség-fóbia a lényeges, hanem a kontroll elvesztésétől való félelem. Ha az ember úgy érzi, életének egy adott területén nem rendelkezik kellő hatalommal akkor ezt más területek extrém kontrolljával kompenzálja túl.  A gyakori étkezési zavarok, és elsősorban az ortorexia hátterében majdnem mindig valamiféle önértékelési zavar áll. Rendszerint a szorongó személyiségeknél alakul ki ez a fajta beteges odafigyelés arra, hogy helyesen táplálkozzanak. Annak pedig nagyon sok oka lehet, hogy egy ember mitől válik ilyenné. Elképzelhető például, hogy gyerekkorában sohasem tudott megfelelni a szüleinek. Bármennyire igyekezett, nem tudta kivívni az elismerésüket. Ha négyest kapott az iskolában már megszidták. Általában azoknál a családoknál probléma ez, ahol a szülők nagyon sikeresek és nagyon sokat várnak el a gyerektől, akinek emiatt a túlzott elvárás miatt nem tud kialakulni az egészséges önértékelése. A legtöbb evészavart éppen azért nehéz gyógyítani, mert a hátterében személyiségzavar van.



Bratman-teszt az orthorexia felderítésére

- Több mint három órát tölt naponta az étrendjén gondolkodva?

- Már több napra előre megtervezi, hogy mit fog enni?

- Fontosabb az étkezéseinek a táplálkozási értéke, mint az evés élvezete?

- Csökkent az életminősége azzal, hogy az étrendje minősége javult?

- Mostanában szigorúbb lett önmagához?

- Nőtt az önbecsülése az egészséges táplálkozástól?

- Felhagyott olyan korábban fogyasztott élelmiszerek evésével, amit szeretett, annak érdekében, hogy 'jó' ételt egyen?

- Nehézkessé teszi-e az étrendje, hogy házon kívül egyen, eltávolítva Önt a családjától és a barátaitól?

- Bűnösnek érzi-e magát, ha eltér az étrendjétől?

- Békében érzi-e magát saját magával, és teljes kontroll alatt, amikor egészségesen táplálkozik?

Ha ötnél több kérdésre igennel válaszolt, akkor önnél fennáll az egészséges ételektől való függés, vagyis az orthorexia.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!