Interneten keresztül segítik az evészavarok megelőzését

Szerző: Szimpatika
E-mailen, fórumon keresztül vagy csetelve próbálnak segíteni a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének szakemberei olyan fiataloknak, akiknél felmerül az anorexia, bulimia vagy más evészavar gyanúja – mindezt úgy, hogy a betegek névtelenek maradhatnak.

Mindehhez csak egy honlapon (www.proyouth.eu) kell regisztrálniuk a fiataloknak, és beszélhetnek problémájukról a pszichológusokkal, illetve támogatást kaphatnak a programban részt vevő kortársaiktól.

A nemzetközi Pro-Youth oldalt azért hozták létre, hogy népszerűsítse az egészséges életmódot, és megelőzze az evészavarok kialakulását az egyetemista, főiskolás korosztály körében. Ez az időszak ugyanis a legérzékenyebb az evészavarok (anorexia, bulimia, falászavar, elhízás) kialakulásának szempontjából. Az internetes platformon a fiatalok hasznos információkat és konkrét tanácsadói segítséget kaphatnak a testi és lelki egészséggel kapcsolatos kérdésekre és problémáikra.

A honlapra történő regisztrálás egy, az evészavar kockázatát felmérő teszt kitöltésével kezdődik. A kockázat mértékének megállapítása után a szakemberek e-mailben személyesen veszik fel a kapcsolatot a felhasználókkal, és tesznek javaslatot a problémakezelés módjára. Az online segítség eszköze egyrészt a fórum, ahol a résztvevők különböző témákban cserélhetnek véleményt egymással és kortárs segítőkkel, másrészt az egyéni és csoportos chat-ülések, ahol pszichológusokkal van lehetőség személyes online konzultációra. A regisztrált résztvevők állapotát folyamatosan követik rendszeresen küldött önkitöltő teszt segítségével. A honlap hasznos információval szolgál azoknak is, akik pusztán az egészséges életmód iránt érdeklődnek. A részvétel természetesen ingyenes és anonim.

A program a heidelbergi egyetem kezdeményezésére indult 2011-ben. Hét európai országot ölel át, amelyben Magyarországot a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete képviseli.

forrás: https://semmelweis-egyetem.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!