Minden hatodik házasság meddő

2011. 01. 12.
Szerző: Szimpatika
A házasságok, párkapcsolatok tíz-tizenöt százalékában világszerte, így Magyarországon is elmarad a gyermekáldás Az orvostudomány nagy erőket mozgósított a meddőség okainak felderítésére és gyógyítására. Nem eredmény nélkül: ma már tíz pár közül kilencen segíteni tudnak az orvosok.
Az Egészségügyi Világszervezet szerint meddőségről beszélünk akkor, ha rendszeres házasélet mellett egy év alatt nem jön létre terhesség.
Ezzel a panasszal persze nem mindenki jelentkezik orvosnál. Ez nem olyan betegség, amely fájdalommal jár, tünetei lennének. A beteg ugyanúgy él, dolgozik, mint más, csak nem esik teherbe. Száz meddő házaspárból, negyven esetben a nőknél, negyvenben a férfiaknál lehet a meddőség okát kimutatni,  húsz esetben pedig, mindkettőnél, vagy egyiknél sem. Az utóbbi esetben tisztázatlan eredetű meddőségről beszélnek az orvosok.
Sok férfi azt hiszi, ha képes a nemi életre és ejakulációja van, akkor nemzőképes. Ez nincs így.
Az ideális az lenne, ha gyermekre hiába áhítozó pároknál a meddőségi kivizsgálás a férfiaknál kezdődne, mert náluk egyszerűbb.
Az okok rendkívül szerteágazók.
Lehetnek mindkét félnél szerviek. Elképzelhető, hogy a nőnél el van záródva a petevezeték vagy mióma (jóindulatú méhdaganat), fejlődési rendellenesség akadályozza a megtermékenyülést. De még számtalan más ok is lehetséges.



A férfiaknál előfordulhat korábbi gyulladások következtében az ondóvezeték elzáródása és egyéb szervi ok.
Ezenkívül lehetnek hormonális okok, ami annyit jelent a nőnél, hogy nem érik pete a petefészekben, férfiaknál nem megfelelő mennyiségűek és minőségűek a  spermiumok.
Immunológiai okok is előfordulhatnak. Ilyenkor mindkét fél látszólag rendben van, de olyan ellenanyagok termelődnek, amelyek megakadályozzák, hogy a petesejt megtermékenyüljön.
Ismeretesek genetikai okok is. Vagyis egy látszólag egészséges embernek hibás kromoszómája van, ami azt eredményezi, hogy ha meg is termékenyül a petesejt, nem tud létrejönni a terhesség.
Manapság ugyan egyre kevesebb, de létezik az úgynevezett tisztázatlan eredetű meddőség. Okot nem lehet kimutatni sem a férfinál, sem a nőnél,  mégsem esik teherbe a nő.
A meddőség gyógyítása rengeteget fejlődött az utolsó ötven évben. Míg a múlt század közepén a meddőség húsz-harminc százalékát lehetett eredménnyel  kezelni, ma már ez az arány kilencven százalék fölötti. Vagyis  valamilyen módszerrel a terhességet létre lehet hozni.
A szervi ok műtéttel szüntethető meg.
Lehetségesek a mesterséges megtermékenyítés különböző módozatai, a végállomás pedig a ma rendelkezésre álló legkorszerűbb módszer, az úgynevezett asszisztált reprodukció, köznapi nyelven lombikbébi.
De csak akkor, ha minden más kezelés eredménytelen volt, vagy nem várható más módszertől terhességet eredményező sikeres kezelés.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!