Kinek segít a hisztamin diéta?
Ezt az állapotot hisztamin intoleranciának nevezzük, melynek hátterében csökkent enzimműködés áll. Ezt vérvizsgálattal lehet igazolni, és amennyiben alátámasztja a gasztroenterológiai kivizsgálás eredményét, az egyéb lehetséges kiváltó okok kizárása megtörtént, hisztaminszegény diétát érdemes kezdeni.
Így segít a diéta
Hisztamin intolerancia esetén a hisztamint lebontó DAO enzim termelődése csökkent, ezért az érintett személy szervezete nem tudja megfelelően lebontani a magas hisztamintartalmú ételeket, illetve azokat az ételeket sem, amelyek fogyasztása a szervezetben fokozza a hisztamin termelést.
A diéta során tehát az ilyen típusú ételek fogyasztását kell mellőzni, ennek köszönhetően megszűnnek a tünetek.
Csak a személyre szabott diéta hoz eredményt
A diagnózis után a beteg kap egy listát azokról az ételekről, amelyeket a továbbiakban nem fogyaszthat. Legalábbis egy ideig – ez általában több hét – teljesen száműznie kell az étrendből, aztán idővel visszavezetheti fokozatosan, ez egyéni érzékenység kérdése.
Ez pedig a diéta kulcsa, vagyis csakis az egyénre szabott hisztamin diétával tudunk hosszú távon is tartható eredményeket elérni. Ki kell tapasztalni, hogy az esetünkben fennálló DAO enzim csökkenés (ez betegenként változó lehet) mértéke milyen étrendet enged meg, vagyis mennyire kell szigorú diétát tartani, vagy bizonyos ételeket fogyaszthatunk a későbbiekben.
Nagyon fontosak a konyhai praktikák. Nem csak az számít, hogy mit veszünk, hanem az is, hogy honnan és hogyan készítjük el. Hisztamin intolerancia esetén ugyanis nagyon lényeges az alapanyagok és a kész ételek frissessége, de még az is befolyásolja a tüneteinket, hogy milyen fűszereket használunk az ételek elkészítéséhez.
A hisztamin diéta tehát az igazolt hisztamin intolerancia esetén segít a tüneteket megszüntetni. A diéta során azonban fontos a személyre szabottság, ebben javasolt szakember segítségét kérni.
A hisztamin diétára vonatkozó általános szabályok betartása mellett a dietetikus a páciens egyéb betegségeihez, ételérzékenységekhez, napirendhez igazodó, teljes értékű étrendet állít össze, hogy megelőzze a hiányállapotok kialakulását.
Szkladányi-Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Kortársaiknál egészségesebben élnek a daganaton átesettek
- 4 tünet, amely halláskárosodást jelezhet
- Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!