Másképp emlékszünk, ha sürget a határidő

2023. 08. 21.
Forrás: hvg.hu
Másképp működik az emlékezet sürgető helyzetekben, mint amikor van időnk – ezt bizonyították egy kitalált műkincsrablás kísérlettel az amerikai Duke Egyetem kutatói. Vizsgálatukba 420 felnőttet vontak be, akiknek az volt a feladatuk, hogy részt vegyenek egy szimulált műkincsrablásban.

Két csoportba osztották az önkénteseket, akik ugyanazt a számítógépes játékot játszották. Egy múzeum ajtajai mögött festmények voltak, és valamennyi képnél feltüntették az értékét. A cél az volt, hogy a játékosok minél több és minél értékesebb festményt találjanak, azonban eltérő körülmények között.

Az egyik csoportnak azt kellett elképzelnie, hogy azonnal végre kell hajtania a műkincslopást, míg a másiknak egy majdani akcióra kellett koncentrálnia, nyugodtan körülnézhetett – ezt felfedező módnak nevezték a szakemberek.

Másnap tesztet kellett kitölteniük a kísérletben részt vevőknek. 175 festményt láttak, amelyeknek csak egy része volt a múzeumban. Emlékezetből kellett felidézniük az előző napi képeket, közülük is a legértékesebbeket.

Akik a ráérős, felfedező módban voltak, azok jobban teljesítettek a memóriatesztben, több festményt ismertek fel a hozzájuk kapcsolódó értékekkel. A sürgetőbb helyzetben lévők viszont jobban emlékeztek a drágább festményekre.

A kutatók szerint egyik gondolkodásmód sem jobb a másiknál, mindkettőnek megvannak a maga előnyei, amelyek az adott helyzettől függenek.

A stressz alatti nyomás előnyös lehet például az azonnali fenyegetésekre való reagálásoknál, míg a kíváncsiság a hosszú távú emlékezet esetén lehet hatékonyabb.

A szakemberek most azt vizsgálják, hogyan aktiválják az agy különböző részeit ezek az eltérő gondolkodásmódok. Bíznak abban, hogy eredményeik a pszichiátriai betegek kezelésében is hasznosak lehetnek.

 

Borítókép: hvg.hu

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!