Szerencsehozó babonák

2022. 12. 31.
Forrás: kulturpart.hu
Olaszországban szinte kötelező a piros színű fehérnemű viselése: aki szerencsés és sikeres akar lenni az újévben, annak piros alsóban kell köszöntenie január 1-jét. Az áruházak és az üzletek ilyenkor az összes piros darabjukat kirakják a polcokra, legyen szó boxeralsóról vagy szépen szabott női bugyiról.

A spanyolok ezzel szemben egy gyümölcsre, mégpedig a szőlőre esküsznek, hitük szerint ez hoz szerencsét. Éjfélkor minden gongütésnél bekapnak egy szemet, és aki elszámolja magát, arra szerencsétlenség vár. A spanyol szupermarketek szilveszter alkalmából tizenkét szőlőszemet tartalmazó porciókban árulják a gyümölcsöt.

unsplash.com

Franciaországban ezzel szemben nem csapnak nagy parádét az óév búcsúztatásából, barátokkal és családtagokkal vacsoráznak, tűzijáték helyett ínyencségekkel   pezsgővel, májpástétommal vagy épp osztrigával köszöntik az újévet. 

Görögországban a játékok uralják a szilveszter estét, a görögök ilyenkor vagy otthon múlatják az időt különböző játékokkal vagy kaszinóba mennek. Úgy tartják, aki ilyenkor nyerésben van, arra egész évben szerencse vár. Aki veszít, a szerelemben lehet szerencsés.

A csehek almából jósolnak szilveszter este, félbe vágnak egy-egy szemet, majd a magházból próbálják kiolvasni a jövőt. Ha a magok keresztet formálnak, akkor szerencsétlenség várható, a csillagforma viszont a jószerencse jele. A csehek újévi étele a lencse, amely a gazdagságot jelképezi.

unsplash.com

Újév alkalmából Magyarországon szinte minden családban kerül a lencsének valamilyen változata az asztalra, úgy tartják ugyanis, hogy fogyasztása meghozza a szerencsénket. A babona szerint szerencsehozó képessége abban rejlik, hogy rengeteg apró szemből áll. Minden egyes szem pénzt szimbolizál, ennél fogva minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz.  A lencse helyettesíthető babbal, rizzsel, vagy más apró szemű étellel, de igazi hatása a lencsének van. 

A malachús fogyasztása is a szerencsével függ össze. A hiedelem úgy tartja ugyanis, hogy a malac orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Ezzel szemben a csirke vagy tyúk inkább elkaparja azt. A pulykáról azt tartják, hogy egyenesen mérgelődést, veszekedést hoz a házhoz, ezért nem szabad szárnyasokat enni újévkor.

unsplash.com

Míg karácsonykor sok halat eszünk, újév napján azt is jobb elkerülni, a hallal ugyanis elúszik a szerencsénk.

Arról nem lelhető fel pontos információ, hogy mikor honosodott meg nálunk az eredetileg német szokás, a szilveszteri virslifogyasztás. A disznóhúsból készült virsli azonban tökéletesen illeszkedik a magyar szilveszteri babonák körébe, mivel ugyanúgy kitúrja a földből a szerencsét, mint bármilyen másik sertéshúsból készült étel, így az új évre bőséget, gazdagságot és egészséget hoz mindenki számára.

A hagyomány szerint az sem mindegy, hogy milyen desszert kerül ilyenkor az asztalra: rétest és gyümölcsöt ajánlatos ilyenkor fogyasztani. Úgy tartják, minél hosszabb az asztalon a rétesrúd, annál hosszabb és boldogabb lesz az életünk. Aki pedig arra vágyik, hogy munkája gyümölcsöző legyen az esztendőben, az mindenképpen egyen sok gyümölcsöt január 1-jén.

A régi szokások szerint újévkor ügyelni kell arra is, hogy tele legyen a kamra. A félig üres csuprokat, só- és cukortartót például, töltsük tele, hogy ne kelljen éheznünk az év többi napján. Szintén régi babona az is, hogy ha megszelünk egy kenyeret, akkor nem fogunk éhezni. 

unsplash.com
A mondás szerint amilyen az év első napja, olyan lesz az egész év

Takarítani, mosni, szemetet kivinni nem szabad, mert ezek a házimunkák elvihetik a szerencsét. Viszont legyen rend körülöttünk, mert a rendetlenség káoszt vonz. 

Január 1-jén orvoshoz sem szabad menni, mert egész évben betegek lehetünk. Ügyeljünk arra is, hogy ne veszekedjünk aznap senkivel, mert az illetővel egész évben haragos lehet a viszonyunk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!