Sok stressz, kevés szex

2011. 01. 02.
Szerző: Szimpatika
A legapróbb nézeteltérésekre is hevesen reagál? Az utóbbi időben visszahúzódóvá vált? Esténként csak alkohollal, sörrel, altatóval tud aludni? Nem kívánja a szexet sem?
Bizonyára túl stresszes az élete.
A stressz és a nemi vágy összefüggéseinek feltárására számos állatkísérletet is végeztek. Majomcsoportok tagjaitól vettek vért, hogy megvizsgálhassák a szervezetükben lévő különböző hormonok szintjét. Kiderült, hogy a stressz hatására felszaporodó kéreghormon szintje a domináns állatok vérében mindig lényegesen alacsonyabb, mint az alárendelt majmokéban. Nem véletlenül. Hiszen a domináns majom szabja meg a csoport életének menetét, mindig lebzselnek körülötte kívánságát leső alattvalók, haragját nem kell visszafojtania, a nőstények a kedvét keresik. Az uralkodó pozíció több és jobb táplálékkal, pihenőhellyel, szexuális kínálattal jár. Amikor azonban a főnök helyzete ingataggá válik, vérében a stresszhormonok szintje azonnal emelkedni kezd. A nőstény majmok pedig elkezdik kerülni őt.

Bár embereken efféle kísérleteket nem végeztek, tapasztalatból tudjuk, hogy a munkahelyi problémák, egy adott pozíció elvesztésének a félelme férfiaknál és nőknél egyformán a szexuális étvágy csökkenéséhez vezet.

Napjainkban a stresszhormonok szintje már csecsemőkorban is magas. A legtöbb mai ember a kóros öningerlés csapdájában vergődik. Már csecsemőkorában sem hagyják nyugodtan szemlélődni. Rázzák a csörgőt az orra előtt, cumit nyomnak a szájába, ha nyikkan, rázzák a babakocsiban, hintáztatják, mindenféle berregő, nyávogó, sípoló játékot vásárolnak neki. Amikor felnő, issza a kávét, szívja a cigarettát, bömbölteti a rádiót, éjfélig akciófilmeket néz. Ha otthon van, szinte folyamatosan szól a televízió, a kocsijában a rádió. Ömlik rá a sok borzalmas információ. Vagyis ezerféle módon izgatja magát. Az ingereknek ez az örökös hajszolása egy állandó felpörgetett, stresszes állapotot hoz létre, végül depresszióhoz, szorongáshoz, alvásproblémákhoz vezet.

Ehhez járulnak a munkahelyi problémák, nehézségek. Egy idegesítően agresszív, kellemetlen értekezlet hét perc alatt jelentős hormonemelkedést okoz a vérben. Egy ilyen szituációban jelentősen megemelkedik az endorfin, és a noradrenalin. Az endorfin egy olyan anyag, amely kis adagban boldogságot és eufóriát okoz. De ha túl sok van belőle, az ember lelassul, passzív lesz, étvágytalan, és memóriája is romlani kezd. De a stressz hatására megemelkedik agyunkban a noradrenalin szint is, amely a nemi vágy csökkenéséhez vezet, agressziót, fej- és izomfájásokat okoz, és könnyen infarktushoz vezethet. Rendszeres, állandósuló konfliktusok, vagyis túlzott stressz esetén a szervezet először túlzott érzékenységgel, később katasztrófával, szívrohammal válaszol.

Na jó, de mit tehetünk ellene?

Sok mindent. Például sportolhatunk. Mehetünk gyalog vagy biciklivel a munkahelyünkre. Hallgathatunk klasszikus zenét. És este tévézés helyett olvashatunk is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!