Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Sajttal a cukorbetegség ellen!

Módosítva: 10/9/2024 1 perc TáplálkozásCukorbetegségTejtermékekÖsszes cikk
A tejtermékekben olyan zsírsav található, amely csökkenti a felnőttkori cukorbetegség kifejlődésének kockázatát.
Az amerikai kutatók vizsgálatának eredményeit az Annals of Internal Medicine karácsony előtti száma közölte. A legtekintélyesebb amerikai egyetem, a Harvard Közegészségügyi Karának (HSPH) munkatársai nemzetközi munkacsoport együttműködésével tanulmányozták a legtöbbet fogyasztott tejtermékek befolyását a cukorbetegség kialakulására.

A kutatás során megállapították: akinek a vérében sok volt a transz-palmitolajsav, annak lényegesen kisebb volt az esélye, hogy cukorbeteg legyen, mint azoknak, akik kevés ilyen zsírsavat, tehát tejterméket fogyasztottak.


A védőhatás rendkívülinek bizonyult: 60 százalékkal ritkábban lett cukorbeteg az, akinek magas volt ez a vérzsírszintje.

Hazánkban 700 ezer diabéteszes beteget tartanak számon, de a  nem diagnosztizáltak száma ennél jóval magasabb. Pedig a betegség egy egyszerű vérvétellel kiszűrhető lenne – amit számos patikában is elvégeznek.

A betegség 5-10 év alatt képes további súlyos betegségeket okozni, a vakság, a veseelégtelenség, a stroke mind az érrendszer beszűkülésével függnek össze.
Nemcsak nagyon finom, de végre kiderült, egészséges is a sajt.