A tejtermékekben olyan zsírsav található, amely csökkenti a felnőttkori cukorbetegség kifejlődésének kockázatát.
Az amerikai kutatók vizsgálatának eredményeit az Annals of Internal Medicine karácsony előtti száma közölte. A legtekintélyesebb amerikai egyetem, a Harvard Közegészségügyi Karának (HSPH) munkatársai nemzetközi munkacsoport együttműködésével tanulmányozták a legtöbbet fogyasztott tejtermékek befolyását a cukorbetegség kialakulására.
A kutatás során megállapították: akinek a vérében sok volt a transz-palmitolajsav, annak lényegesen kisebb volt az esélye, hogy cukorbeteg legyen, mint azoknak, akik kevés ilyen zsírsavat, tehát tejterméket fogyasztottak.
A védőhatás rendkívülinek bizonyult: 60 százalékkal ritkábban lett cukorbeteg az, akinek magas volt ez a vérzsírszintje.
Hazánkban 700 ezer diabéteszes beteget tartanak számon, de a nem diagnosztizáltak száma ennél jóval magasabb. Pedig a betegség egy egyszerű vérvétellel kiszűrhető lenne – amit számos patikában is elvégeznek.
A betegség 5-10 év alatt képes további súlyos betegségeket okozni, a vakság, a veseelégtelenség, a stroke mind az érrendszer beszűkülésével függnek össze.
Nemcsak nagyon finom, de végre kiderült, egészséges is a sajt.