Tejből minden évben óriási mennyiség fogy, a Föld lakossága fejenként  nagyjából 33 litert fogyaszt évente, mi, magyarok pedig fejenként  körülbelül 67 liter tejet iszunk egy évben. Az emberek többsége szereti a  tejet, mégis egyre több táplálkozási irányzat szerint a felnőtt  szervezet számára ellenjavallt a tejfogyasztás.
A tejfogyasztást ellenzők szerint a tej a csecsemők tápláléka, felnőtt  embernek nincsen rá szüksége. Azt mondják, a gyomor falán hártyát képez,  ezért nehezíti az emésztést. Vannak, akiknél azért szerepel a  tiltólistán, mert úgy vélik, a vastagbélrák kialakulásáért is felelős,  sokan pedig allergiásak a rá.
Az emberek nagy részének valóban  problémája van a tejcukor lebontásával. Ezt tejcukor érzékenységnek vagy  laktóz intoleranciának nevezzük. A laktózt, a tejcukrot bontó enzimünk,  a laktáz enzim nem mindenkinél működik megfelelően, vagy nem termelődik  megfelelő mennyiségben. A dietetikus nekik nem javasolja a tejivást,  mindenki másnak azonban igen.
Aki nem tejfehérje allergiás, annak  a tej egészséges, hiszen olyan esszenciális aminosavakat tartalmaz,  amit csak az állati eredetű élelmiszerekből tudjuk pótolni. A szakértő  szerint a tej alkotóelemei – a kalcium, a D-vitamin, a laktóz, a  tejfehérje, a kazein – létfontosságúak a szervezet számára.
Klíma  Anita naponta fél liter tej elfogyasztását ajánlja. Ezt az iskolatej  program az óvodákban és az iskolákban támogatja is, a gyerekek az ingyen  tej mellett, joghurtot és kefirt is kapnak.
Bár az egészség  megőrzésében nagy szerepe lehet a tejnek, a fogyasztásának vannak  bizonyos szabályai. A tejben található baktériumokat hőkezeléssel lehet  elpusztítani, ily módon az élelmiszer biztonságossá válik. A piacokon  kapható házi vagy termelői tej nem esett át hőkezelésen, ezért a kutató  szerint ezt otthon fel kell felforralnunk. A házi tejek általában  zsírosabbak, a boltok polcain soványabb tejek sorakoznak.
A  szakember azt javasolja, aki nem szereti a tejet, fogyasszon  tejtermékeket, melyek szintén kedvező élettani hatással bírnak. Az  úgynevezett probiotikus termékek pedig olyan baktériumokat tartalmaznak,  amelyek azonosak az emberi bélflórában lévő baktériumokkal, s ezek  erősítik az immunrendszerünket.
A tejfogyasztás különösen idős  korban ajánlott, hiszen a kutatások szerint a csontritkulás  megelőzésében vitathatatlan érdeme van.
Forrás: hirado.hu