Az ősz ajándéka: a sütőtök

Az Amerikából származó sütőtököt csak a XVI. században ismerte meg Európa, de sokrétű felhasználhatósága miatt egyre nagyobb teret hódít magának.

Alacsony szénhidrát- és zsírtartalma mellett bővelkedik B-, C-, E- vitaminokban, folsavban és pantoténsavban; jelentős a kálium-, a foszfor-, a vas-, a réz- és a mangántartalma is.

Összetevőinek köszönhetően serkenti a máj működését, erősíti az immunrendszert, hatásos ellenszere a megfázásos, meghűléses megbetegedéseknek. A benne található rostok segítik a táplálék emésztését és a fontos tápanyagok felszívódását. A sárga színét adó béta-karotin az egészséges látáshoz szükséges A-vitamin előanyaga, valamint a káros szabadgyökök semlegesítésében is fontos szerepet játszó antioxidáns.

Külsőleg alkalmazva szépségápoló csodaszerként is bevethető, remek bőr- és hajápoló pakolások készíthetők belőle.

A sütőtöknek nemcsak a húsa, hanem a magja is igazi ajándék, mely héjastól megpirítva a legegészségesebb nassolnivalók egyike, de kenyerek, pogácsák, krémlevesek és saláták ízesítésére is kiváló alapanyag.

Hidegen sajtolt olaja sütésre, főzésre nem alkalmas, mert hevítéssel épp a tápanyag- és vitamintartalmát veszítjük el. Fogyaszthatjuk magában (napi 1 evőkanál ajánlott); használhatjuk saláták ízesítésére; túróhoz, juhtúróhoz keverve pedig ízletes szendvicskrémet készíthetünk belőle.

stock.adobe.com
Sütőtökös palacsinta

Hozzávalók:

  • 200 g sült, pürésített sütőtök
  • 300 g finomliszt
  • fél csomag sütőpor
  • fél liter tej
  • 2 db tojás
  • 4 ek.olvasztott vaj
  • 2 ek. cukor
  • fahéj

1. 200 fokra előmelegített sütőben süssük puhára a sütőtököt, távolítsuk el a héját, és pürésítsük. Keverjük hozzá a tojást, a cukrot, az olvasztott vajat és egy pici sót.

2. Adjuk hozzá a sütőporral és egy késhegynyi fahéjjal elkevert lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva kavarjuk csomómentes, sűrű masszává.

3. Palacsintasütőben olvasszuk meg a vajat, majd merjünk a masszából egy kisméretű merőkanállal az edény közepére.Mindkét oldalát süssük kb. 1,5 percig, amíg barnulni kezd.

4. Porcukorral megszórva vagy juharsziruppal leöntve tálaljuk.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!