Az ősz ajándéka: a sütőtök
Alacsony szénhidrát- és zsírtartalma mellett bővelkedik B-, C-, E- vitaminokban, folsavban és pantoténsavban; jelentős a kálium-, a foszfor-, a vas-, a réz- és a mangántartalma is.
Összetevőinek köszönhetően serkenti a máj működését, erősíti az immunrendszert, hatásos ellenszere a megfázásos, meghűléses megbetegedéseknek. A benne található rostok segítik a táplálék emésztését és a fontos tápanyagok felszívódását. A sárga színét adó béta-karotin az egészséges látáshoz szükséges A-vitamin előanyaga, valamint a káros szabadgyökök semlegesítésében is fontos szerepet játszó antioxidáns.
Külsőleg alkalmazva szépségápoló csodaszerként is bevethető, remek bőr- és hajápoló pakolások készíthetők belőle.
A sütőtöknek nemcsak a húsa, hanem a magja is igazi ajándék, mely héjastól megpirítva a legegészségesebb nassolnivalók egyike, de kenyerek, pogácsák, krémlevesek és saláták ízesítésére is kiváló alapanyag.
Hidegen sajtolt olaja sütésre, főzésre nem alkalmas, mert hevítéssel épp a tápanyag- és vitamintartalmát veszítjük el. Fogyaszthatjuk magában (napi 1 evőkanál ajánlott); használhatjuk saláták ízesítésére; túróhoz, juhtúróhoz keverve pedig ízletes szendvicskrémet készíthetünk belőle.
Sütőtökös palacsinta
Hozzávalók:
- 200 g sült, pürésített sütőtök
- 300 g finomliszt
- fél csomag sütőpor
- fél liter tej
- 2 db tojás
- 4 ek.olvasztott vaj
- 2 ek. cukor
- fahéj
- só
1. 200 fokra előmelegített sütőben süssük puhára a sütőtököt, távolítsuk el a héját, és pürésítsük. Keverjük hozzá a tojást, a cukrot, az olvasztott vajat és egy pici sót.
2. Adjuk hozzá a sütőporral és egy késhegynyi fahéjjal elkevert lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva kavarjuk csomómentes, sűrű masszává.
3. Palacsintasütőben olvasszuk meg a vajat, majd merjünk a masszából egy kisméretű merőkanállal az edény közepére.Mindkét oldalát süssük kb. 1,5 percig, amíg barnulni kezd.
4. Porcukorral megszórva vagy juharsziruppal leöntve tálaljuk.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!