Alacsony szénhidrát- és zsírtartalma mellett bővelkedik B-, C-, E- vitaminokban, folsavban és pantoténsavban; jelentős a kálium-, a foszfor-, a vas-, a réz- és a mangántartalma is.
Összetevőinek köszönhetően serkenti a máj működését, erősíti az immunrendszert, hatásos ellenszere a megfázásos, meghűléses megbetegedéseknek. A benne található rostok segítik a táplálék emésztését és a fontos tápanyagok felszívódását. A sárga színét adó béta-karotin az egészséges látáshoz szükséges A-vitamin előanyaga, valamint a káros szabadgyökök semlegesítésében is fontos szerepet játszó antioxidáns.
Külsőleg alkalmazva szépségápoló csodaszerként is bevethető, remek bőr- és hajápoló pakolások készíthetők belőle.
A sütőtöknek nemcsak a húsa, hanem a magja is igazi ajándék, mely héjastól megpirítva a legegészségesebb nassolnivalók egyike, de kenyerek, pogácsák, krémlevesek és saláták ízesítésére is kiváló alapanyag.
Hidegen sajtolt olaja sütésre, főzésre nem alkalmas, mert hevítéssel épp a tápanyag- és vitamintartalmát veszítjük el. Fogyaszthatjuk magában (napi 1 evőkanál ajánlott); használhatjuk saláták ízesítésére; túróhoz, juhtúróhoz keverve pedig ízletes szendvicskrémet készíthetünk belőle.
Sütőtökös palacsinta
Hozzávalók:
1. 200 fokra előmelegített sütőben süssük puhára a sütőtököt, távolítsuk el a héját, és pürésítsük. Keverjük hozzá a tojást, a cukrot, az olvasztott vajat és egy pici sót.
2. Adjuk hozzá a sütőporral és egy késhegynyi fahéjjal elkevert lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva kavarjuk csomómentes, sűrű masszává.
3. Palacsintasütőben olvasszuk meg a vajat, majd merjünk a masszából egy kisméretű merőkanállal az edény közepére.Mindkét oldalát süssük kb. 1,5 percig, amíg barnulni kezd.
4. Porcukorral megszórva vagy juharsziruppal leöntve tálaljuk.