A leszokás fázisai. Sosem késő leszokni!

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
Sohasem késő leszokni! A dohányzás abbahagyását követően növekszik a várható élettartam: 30 évesen 10 évvel, 40 évesen 9 évvel, 50 évesen 6 évvel, 60 évesen 3 évvel. Amint abbahagyja valaki a dohányzást, a szervezete azonnal elkezdi gyógyítani saját magát. A leszokást követően, változó mértékben és idő elteltével, de egyértelműen csökken az egyes egészségkárosodások kockázata. Íme a leszokás fázisai és a várható pozitív hatások.

A pozitív hatás már percek, illetve néhány nap elteltével is megmutatkozik:

  • 20 perc: a nikotin szervezetből való kiürülésével párhuzamosan, 20 percen belül javul a vérkeringés, normalizálódik a pulzusszám és a vérnyomás, javul a végtagok keringése (melegszik a kéz és a láb);
  • 8-12 óra: normalizálódik a vér oxigén- és szén-monoxid szintje;
  • 24 óra: egy napi füstmentesség elteltével elkezdődik a hörgők regenerációja, a tüdő tisztulni kezd, az ízlelés és a szaglás jelentősen javul;
  • 72 óra: három nap elteltével érezhetően könnyebbé válik a légzés.

 

Forrás: pexels.com/Oleksandr Pidvalnyi

A dohányzás abbahagyását követő hetekben és hónapokban további pozitív hatások várhatók:

  • 1 hét: növekszik a test energiaszintje;
  • 2 hét: könnyebbé válik a futás és a séta, mérséklődik a fáradtságérzés, ritkul a fejfájás, az immunrendszer ellenállóbbá válik a szezonális légúti megbetegedésekkel szemben.
  • néhány hét: megújul a bőr és simulnak a ráncok;
  • 3 hónap: tovább javul a vérkeringés és a szív teljesítőképessége, növekszik a tüdőkapacitás, mérséklődik a köhögés és zihálás, valamint jelentősen csökken az íny megbetegedéseinek, illetve a fogak idő előtti elvesztésének kockázata;
  • 6 hónap: érezhetően csökken a köhögés és az esetleges nehézlégzés;
  • 9 hónap: 10 százalékkal javulhat a tüdőkapacitás.

Forrás: pixabay.com/ Pexels

Évek elteltével számos súlyos megbetegedés kockázata csökken:

  • 1 év: csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata;
  • 10 év: a dohányzókhoz képest felére csökken a tüdőrák kockázata, mérséklődik a szájüreg, a torok, a nyelőcső, a méhnyak és a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatainak, valamint a dohányzásból eredő csontritkulás kialakulásának veszélye;
  • 15 év: már nem különbözik a dohányzásról leszokott egyén szívkoszorúér-betegség előfordulásának kockázata a nemdohányzókétól.

A leszokás további előnyei

A fentebb felsorolt pozitív hatásokon túl egyéb hozadékok miatt is érdemes megfontolni a leszokást.

  • Stressz csökkenése: a dohányzás abbahagyását követően csökken a stressz és a szorongás szintje, aminek köszönhetően rendeződhetnek az alvászavarok is.
  • Javuló szexuális aktivitás: a vérkeringés javulásának köszönhetően csökkennek a férfiak erekciós problémái, növekszik a női libidó, és könnyebben elérhetővé válik az orgazmus.
  • Javuló gyermekvállalási esélyek: a füstmentesség pozitívan befolyásolja a nők méhnyálkahártyájának működését és javítja a férfiak spermájának minőségét, növeli az asszisztált reprodukció sikerességét, csökkenti a vetélés, valamint a kis súlyú újszülöttek születésének kockázatát.
  • Javuló ízlelés, élesedő szaglás: a dohányzás abbahagyását követően, már 24 óra elteltével észrevehetően javul az ízlelés és a szaglás, aminek következtében élvezetesebbé válik az étkezés.
  • Fiatalodás: a jobb oxigénellátásnak köszönhetően egészségesebbé válik az arcszín, javul a hajhagymák tápanyagellátása, csökken a hajhullás és az őszülés, és a dohányzást abbahagyó személy egészségesebb, fiatalabb személy benyomását fogja kelteni.

Forrás: pexels.com/ Andrea Piacquadio

Az egészségi állapotra gyakorolt pozitív hatásokon túlmenően érdemes megfontolni a leszokást annak anyagi előnyei miatt is. A dohánytermékek adója folyamatosan növekszik, a cigarettázás költségei egyre magasabbak. A dohányzás feladásával havonta körülbelül 60 ezer forint takarítható meg (napi egy doboz cigaretta átlagárával kalkulálva).

Mit tehet, ha le kíván szokni a dohányzásról?

A dohányzásról való leszokás akkor lehet sikeres, ha pontosan megfogalmazza önmaga számára, miért szeretne leszokni, mit nyerhet azzal, ha a nemdohányzást választja. Amennyiben meghozta a döntést arról, hogy akár egyedül, akár csoportosan leszokik a cigarettáról, segítséget kaphat.

Ha abba szeretné hagyni a dohányzást, akkor a következő honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon kaphat segítséget, illetve tájékoztatást a lehetőségekről:

https://www.leszokastamogatas.hu

Zöldszám: 06-80-44-20-44

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!