Gyűjtsünk hecsedlit!

Forrás: tudatosvasarlo.hu
A csipkerózsa gyűjtőnév; több vadon élő (és termesztett) rózsafajt foglal magában, amiket másnéven gyepű- vagy vadrózsának, bogyóra emlékeztető áltermésüket pedig csipkebogyónak nevezünk.

A csipkebogyó legfőbb hatóanyaga a C-vitamin, amely az emberi szervezet számára létfontosságú anyag. Hiánybetegsége a skorbut, ez azonban a mai átlagos nyugati táplálkozás mellett nem fenyeget.

Forrás: pexels.com/Markus Winkler

Ajánlott C-vitaminhiány (pl. téli időszakban kialakuló hiányos állapotok) és megnövekedett C-vitaminigény esetén (pl. lázas és fertőző betegségek, nagymértékű fizikai megterhelés, műtét vagy baleset utáni lábadozás, dohányzás, orális fogamzásgátlók szedése, stb.) A csipkerózsa áltermésének legfőbb gyógyászati indikációja a C-vitaminpótlás. Bár a közhiedelemmel ellentétben nem tartozik a kiemelkedően magas aszkorbinsav-tartalmú drogok közé, ideális „étrend-kiegészítő”, amely kiválthatja a mesterséges vitaminkészítményeket.

Forrás: pexels.com/ Mirko Fabian

C-vitaminpótlásra 2-5 g csipkebogyót hideg vagy langyos vízbe áztassunk be (télen jó megoldás lehet, ha a kancsót a fűtőtestre állítjuk), és 8-12 órán át hagyjuk állni. Fogyasztás előtt egy kicsit felmelegíthetjük. A főzés, forrázás ebben az esetben ki van zárva, ugyanis hő hatására a C-vitamin jelentős része elbomlik. C-vitaminból az ajánlott napi bevitel felnőttek számára 60 mg, ez fajtól és érettségi foktól függően 15-30 g csipkebogyóban, tehát kb. 3-6 csésze teában található meg.

Forrás: pexels.com/ Pixabay

Kifejezetten gyógyászati alkalmazásán túl hagyományosan lekvár és szörp is készül belőle, főleg üdítő és élvezeti céllal. Jóllehet ezeknek is van gyógyhatása, lényegesen kisebb az áztatással készült teáénál. Ennek egyrészt az az oka, hogy ilyenkor eleve az érettebb, puhább, kevesebb C-vitamint tartalmazó bogyókat használják, másrészt az, hogy forrázással, főzéssel készítik őket.

(...)

A teljes cikk a tudatosvasarlo.hu oldalon tekinthető meg. 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!