Ma van az Alzheimer-kór világnapja

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás leggyakoribb oka, a betegség lefolyása általában 8‑12 év. A tünetek megjelenése előtt évtizedekkel az agyban már kimutathatók a kóros folyamatra utaló szövettani elváltozások. A betegség először rövidtávú memóriazavarral jelentkezik, és idővel a beteg önellátási képtelenségéhez, ágyhoz kötöttségéhez vezet.

Az Alzheimer-kórra jellemző eltérések 65-70 éves életkorban egyre gyakrabban, 70-80 éves korban már százezerből három-négyezer ember agyában jelen vannak. Fiatalkori Alzheimer-kór nagyon ritkán fordul elő. Az Alzheimer-kórt több egymással szoros kapcsolatban álló tünet jellemzi, amelyek fennállása negatívan befolyásolja a beteg mindennapi önellátását. Az alaptünetek közé tartozik:a memóriazavar, a beszéd- és nyelvi kifejezés zavara, a mozgásügyesség, motoros funkciók zavara, a cselekvés előretervezésének és kivitelezésének zavara, inkontinencia.

Forrás: pexels.com/ Cottonbro

A betegség lefolyása során nagy arányban jelentkeznek társbetegségek vagy pszichés tünetek is. Az Alzheimer-kór pszichés és magatartási tüneteinek összefoglaló elnevezése a BPSD (Behavior and Psychological Symptoms of Dementia). Ide tartoznak az alábbi, legfontosabb tünetcsoportok:

a kedélyállapot rendellenességei (affektív zavarok), mint például a depresszió és a szorongás,

szociális és érzelmi visszahúzódás, közömbösség (apátia), ami a kezdeményezőkészség kóros csökkenését jelenti, és a betegek többségében kialakul,

a valósággal való adekvát kapcsolat megszakadása (téveszmék, pszichózis), érzékcsalódások és hamis érzékelések (hallucinációk),

az agitáció és fokozott aktivitás, nyugtalanság (motoros hiperaktivitás) egyéb formái, mint például az elkóborlás, a nem rendeltetésszerű tárgyhasználat stb.

Forrás: pexels.com/Matthias Zomer

Feltétlenül javasolt felkeresni a háziorvost, amennyiben idős személynél:

fokozódó feledékenység vagy zavartság tapasztalható,

átmeneti zavartság keletkezik (pl. gondolkodása összefüggéstelenné válik),

depresszióra utaló tünetek jelentkeznek,

szokatlan viselkedés alakul ki (pl. nem működik együtt az őt ápoló családtaggal, esetleg agresszívvé válik),

önellátásra képtelenné válik,

környezetváltozásra heveny zavartság alakul ki,

állandó felügyeletre van szükség, mert önmagát elhanyagolja,

ha a beteg hirtelen eltéved, nem talál haza, nem tudja mi történt vele.

Forrás: pexels.com/Life of Pix

Az Alzheimer-kór kialakulásának pontos oka jelenleg nem ismert. Az agyban lezajló kóros elváltozást egyes fehérjék abnormális felszaporodása, és az idegsejtek körüli lerakódása okozza. Kialakulásában feltételezhetően szerepet játszik a genetikai hajlam, vagyis több örökölhető, rendellenes gén hatása, főként a 65 éves kor előtt jelentkező formák esetében. Az érintett családokban a betegség több generáción keresztül megjelenhet. Az esetek mintegy 2 százalékában figyelhető meg családi halmozódás.

(..)

A teljes tartalom az egeszsegvonal.gov.hu oldalon olvasható.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!