Merüljünk el a sófürdőben!

Forrás: utikalauzanatomiaba.blog.hu
Generációk óta ajánlanak az orvosok tengeri gyógyüdülést, sófürdőt a krónikus légzőszervi vagy mozgásszervi gyulladásokkal, egyes bőrpanaszokkal bajlódó betegeiknek, mert a tapasztalatok szerint a sós vízben való fürdőzés ezeket a problémákat jótékonyan enyhíti.

A sós vízről régóta tudott, hogy idegnyugtató, enyhíti a gyulladásokat, így jótékony hatású a krónikus légzőszervi betegségek, ízületi és reumás panaszok esetén is. Fokozza a bőr nedvességmegtartó és oxigénfelvevő képességét, ezzel serkenti a bőr anyagcseréjét. Így nem csoda, hogy az alternatív gyógyászat, illetve a fizikoterápia gyógymódjai között régóta szerepel a sós fürdő.

Forrás: pexels.com/Monstera

A tengerek vize nem egyformán sós. A Balti-tenger vizének sótartalma például helyenként a két százalékot sem éri el, az átlag 3,5 százalék, de a lefolyástalan beltengerek sótartalma ennek többszöröse is lehet, a legsósabb pedig a Holt-tenger a maga 28-30 százalékos töménységével. Többfajta só van oldott állapotban a tengerek vizében, a nátriumklorid mellett például magnézium- és brómionok is. Szerencsére nem feltétlenül kell tengerhez vagy távoli meleg sós fürdőkhöz utaznunk ahhoz, hogy sófürdőt vehessünk, hiszen a gyógyászati céllal forgalmazott sókristályokkal (például parajdi, sárvári, tengeri só) vagy keserűsóval otthon is kipróbálhatjuk a só jótékony hatását. Fontos, hogy jódozott konyhasó használatát nem javasolják sófürdő készítéséhez.

Forrás: pexels.com/Castorly Stock

A sós víz hatásai

A só egy része felszívódik a bőrön keresztül is. Bejut a bőr rétegeiben, hatással van a bőr alatti idegekre és a hajszálerekre is. Tágítja az ereket, serkenti a vér- és nyirokkeringést, emeli a test hőmérsékletét. A sófürdő vize magasabb sókoncentrációjú, mint a szervezetben lévő folyadéké, ezzel megváltoztatja a folyadéknyomást, enyhítheti az ödémás lábdagadást, segítheti a szövetekben felgyűlt víz távozását. Jótékonyan enyhíti a gyulladásokat, fertőtleníti a nyálkahártyákat, ezért alkalmazzák egyes reumás megbetegedések, húgyúti, nőgyógyászati panaszok, gombás, bakteriális vagy vírusos hüvelyi fertőzések esetén is. Nyugtató, a regenerálódást segítő hatása miatt ajánlják műtéten átesett vagy hosszas betegség után lábadozó betegek számára. A sós fürdő párája (hasonlóan a sós inhaláláshoz vagy a sóbarlang-terápiához) a légúti betegségekben szenvedők számára is hasznos lehet. A sós fürdő frissítő, nyugtató hatását pedig az egészségesek is megtapasztalhatják.

Forrás: pexels.com/Andrea Piacquadio

Kedvező hatások a bőrre

A só vízmegkötő hatása miatt a sós fürdőzés során a bőr nem szárad ki. Így száraz bőrűek számára is ajánlott a sóterápia. Egyes bőrbetegségek, például az ekcéma és a psoriasis (pikkelysömör) esetében különösen jó hatást írtak le. Ajánlják herpesz és gombás fertőzés kiegészítő kezelésére. A még fel nem olvadt vizes sóval való bedörzsölés szinte bőrradírként is használható: az elhalt hámsejteket eltávolítja, a hajszálerek keringését serkenti, feszesebbé teheti a bőrt. Egyidejűleg fennálló bőrbetegség esetén az alkalmazás előtt konzultáljunk bőrgyógyásszal.

Forrás: pexels.com/ Monstera

Hogyan alkalmazzuk az otthoni sófürdő-kúrát?

A sós vízben való fürdőzés otthoni körülmények között is megvalósítható: a testmeleg (36 fok körüli hőmérsékletű) vízzel annyira töltsük meg a kádat, hogy a kezelendő testrészt ellepje, és adjunk hozzá sót. A sós fürdővíz akkor fejti ki a hatását, ha a szervezetünkben lévő folyadéknál magasabb a sókoncentrációja. Egy kád vízbe tegyünk kb. ¼ bögre tengerisót. Minimum 10-20 perces fürdő ajánlott. Egyesek akár 2 bögre só hozzáadását is javasolják a bőr állapotától, testsúlytól függően. Ha valamilyen fürdőhely speciális sókristályát használjuk, akkor tartsuk be annak adagolási előírását. Alkalmazhatunk ülőfürdőt, teljes testfürdőt is, a legegyszerűbb pedig, amit akár naponta megtehetünk, az egyszerű lábfürdő, a meleg, sós vízben való lábáztatás. Ez utóbbinál esetenként fél órán keresztül áztassuk a bokáig érő vízben a lábfejünket.

A sós vizes fürdőkúra heti három, összesen 8-10 alkalomból álljon, évente kétszer ismételve. Fontos, hogy a sós vízben való fürdő alkalmával ne használjunk semmilyen tisztálkodószert, sampont vagy szappant. A nagyon száraz, érzékeny bőrűek a fürdő után gyors tusolással távolítsák el a sóréteget a bőrükről, a normál bőrűeknek azonban elég csak dörzsölés nélkül felitatni a nedvességet törölközővel.

Forrás: pexels.com/Andrea Piacquadio

Kinek nem ajánlott a sófürdő?

Általánosságban biztonságos a legtöbb ember számára a sófürdő. De ha a sófürdő hatására allergiás reakciót észlelünk, mint bőrkiütés, csalánkiütés vagy bőrfertőzés áll fenn, akkor ne alkalmazzuk. Szintén kerülendő a sófürdő nyílt seb esetén. Egyéb betegség fennállásakor kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát.

A cikk a Budai Egészségközpont bőrgyógyászának közreműködésével készült el.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!