Gyors és egészséges étel az egész családnak: citromfüves csirke

A citromfű gyógy- és fűszernövényként egyaránt ismert, és számtalan egészségügyi probléma esetén eredményesen alkalmazható. A citromos illattal és fehér virágokkal rendelkező növény számos formába felhasználható: általános görcsoldó, ideg- és szívnyugtató hatású, enyhíti a depresszió tüneteit, de a gyomor és az emésztés különböző problémáira is jótékony hatást gyakorol. Puffadással, gyomorsavtúltengéssel és gyakori hányingerrel küzdőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása, de az epeműködést serkentő hatását is érdemes kihasználni

Krém formájában az ajakherpesz helyi kezelésére is alkalmas vírusölő hatásának köszönhetően, de az olyan gyakori tüneteken is enyhít, mint a fejfájás, sőt még az alvászavar és az álmatlanság leküzdésében is segít.

Illata kellemes és frissítő, így a belőle készült olajat az illatszeripar is felhasználja, de otthon is profitálhatunk ezen tulajdonságából, ugyanis a növényt szúnyogriasztóként is használhatjuk, ha az ablakba helyezzük.

Annál is inkább érdemes beszerezni egy cseréppel a konyhába, mivel számtalan ételtípussal harmonizál: szárnyas- és vadételek mellett saláták alkotóelemeként is felhasználható, de a desszertekhez és az italokhoz, pl. a limonádéhoz és a teához ízesítőként is kitűnő választás.

Fotó: freepik.com

A citromfüves csirke hozzávalói:

  • 1 egész csirkemell
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • egy csokor friss bazsalikom
  • egy csokor friss citromfű
  • méz
  • só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj
     

1. A csirkemellet megtisztítás és alapos átmosás után darabokra vágjuk, majd megsózzuk.

2. A fokhagymát összenyomjuk, majd egy tálba helyezzük és tetszés szerinti mennyiségben bazsalikomot, citromfüvet és mézet adunk hozzá, az alkotóelemeket pedig összekeverjük.

3. Magas hőfokon és rövid idő alatt, kevés olívaolajon megpirítjuk az összedarabolt csirkemellet, így elkerülhetjük a hús kiszáradását.

4. Mielőtt teljesen átsülne a hús, hozzáadjuk a korábban összekevert fokhagymás-fűszeres mézet, és fedő alatt néhány percig hagyjuk átpárolódni. Ezt követően levesszük a tűzről és még melegen tálaljuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!