Jó és veszélyes naptejek – mennyire biztonságosak az európai napvédők?

2022. 07. 19.
Forrás: Tudatos Vásárlók
Kell-e aggódnunk az eredményeket látva itt Európában a naptejek minősége miatt. Jobban véd-e minket, fogyasztókat az uniós szabályozás? Mire figyeljünk, amikor naptejet veszünk?

Az amerikai  környezet- és fogyasztóvédő szervezet (Environmental Working Group, EWG) idén is közzétette naptej vizsgálatának eredményét. 1850 fényvédő készítményt teszteltek, és azt találták, hogy

  • a készítmények 3/4-e nem biztosít kellő védelmet, vagy aggodalomra okot adó összetevőt tartalmaz,
  • a készítmények UV-A sugarak elleni védelme lényegesen kisebb (fele-negyede), mint amennyi várható lenne a faktorszám alapján.
  • Az UV-B sugarak felelősek a leégés kialakulásáért, márpedig a termékek többsége ez ellen sem nyújtott kellő védelmet.

A faktorszám meghatározásának amerikai szabályozása a leégést közvetlenül kiváltó UV-B elleni védelem nagyságát veszi figyelembe, pedig az UV-A sugarak szintén egészségkárosító hatásúak, hiszen gyorsítják a bőr öregedését, károsítják az immunrendszert és a bőrrák kialakulását is elősegíthetik.

Milyen az uniós szabályozás?

Az európai uniós szabályozás több pontban is lényegesen eltér az amerikaitól. Egyrészt a faktorszám megállapításakor nem csak a leégésért felelős UV-B sugarak elleni védelmet veszik figyelembe. A faktorszám az EU-ban is az UV-B elleni védelem mértékét mutatja, de a termékeknek ennek a védelemnek a harmadát az UV-A sugarak ellen is biztosítaniuk kell. Így a hazai piacon elérhető termékek a káros sugarak szélesebb spektruma ellen nyújtanak védelmet.

Másrészt az uniós fényvédők azért is képesek jobb védelmet biztosítani, mert eltér az UV-védelemért felelős engedélyezett anyagok köre a két régióban. Míg az EU-ban hét olyan vegyület használható, amelynek erős az UV-A elleni védelme is, addig az USA-ban csak két ilyen összetevő – az avobenzon (avobenzone) és a cink-oxid engedélyezett. Az EWG szerint az amerikai hatóság (FDA) tart az új összetevők engedélyezésétől, bár a fogyasztóvédő szervezet szakértői szerint több, az EU-ban évek óta használt anyag biztonságosabb lenne, mint az USA-ban jelenleg használhatók.

Az amerikai vizsgálatban a problémás készítmények egy része olyan összetevőket tartalmazott, amelyek egészségügyi kockázatot jelentenek. Ilyen anyag például a lehetséges hormonális hatású oxibenzon (oxybenzone). A nem ásványi eredetű fényvédő hatóanyagot tartalmazó termékek 30 százalékában találták meg a több szempontból is problémás oxibenzont.

A felmérésben legjobb eredményt elérő termékek cink-oxidot (zinc oxide) és/vagy titán-dioxidot (titanium dioxide) tartalmaznak. Ezek az összetevők általában kisebb egészségügyi kockázatot jelentenek és emellett jó védelmet biztosítanak nem csak az UV-B, hanem az UV-A sugarak ellen is.

Milyenek az európai naptejek?

2019-ben az Európai Fogyasztói Szervezetek Szövetsége (BEUC) készített felmérést az uniós fényvédőkről. A vizsgálat szerint a termékek 15 százalékánál gyengébb volt a fényvédelem mértéke, mint a csomagoláson jelölt faktorszám. A legnagyobb eltérés az ISDIN márkanevű fényvédőnél volt, amely az ígért 50+-os faktoraszám helyett csak 15-ös értéket teljesített.

A Tudatos Vásárlóknál legutóbb 2021-ben teszteltünk a hazai piacon elérhető 25 fényvédő terméket. A lista végén szereplő három terméknél a fényvédő faktort meghatározó laboratóriumi mérésünk kisebb értéket mutatott, mint amit a gyártó ígért. Nem volt akkora az eltérés, hogy azt mondjuk, a termékek “elbuktak” a teszten, de azt tanácsoljuk, hogy ezekkel a készítményekkel körültekintőbben, gyakrabban kell kennünk magunkat.

Jobb, ha ezt a 4 összetevőt kerüljük

1. Oxibenzon (oxybenzone)

A fényvédők hatóanyagai közül a leginkább vitatott az oxibenzon. Ez a vegyület könnyen felszívódik a szervezetbe, amerikai felmérések szerint szinte mindannyiunk szervezetében kimutatható, megtalálható a vizeletben, a vérszérumban és az anyatejben is. Amerikai állatkísérletekben a vegyület növelte a pajzsmirigydaganatok kialakulási esélyét. A vegyület bőrt károsító hatásai is ismertek, sőt lehetséges hormonhatású vegyület.

A kockázatok miatt az Unióban 2017-től korlátozták az oxibenzon felhasználásának lehetőségét: a fényvédő termékek legfeljebb 6 százalékos koncentrációban tartalmazhatják. Az EU a fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottsága (SCCS) 2021-es vizsgálata szerint azonban az oxibenzon az engedélyezett 6 százalékos koncentrációban sem biztonságos: a fényvédő krémekben csak 2,2 százalékos koncentráció tekinthető biztonságosnak.

A fényvédelemre használt vegyület egy kellemetlen mellékhatása, hogy a bőrben fényallergiás reakciót okozhat. A vegyület lehetséges rákkeltő hatása szintén aggodalomra ad okot. Az oxibenzon hormonális hatásait mutatja, hogy állatkísérletekben befolyásolja a nemek arányát a növelve a nőnemű egyedek számát az utódok között – írja az SCCS jelentése. Az oxibenzon szervezetben való jelenléte befolyásolhatja a vese működését, sőt a pubertás idejét is befolyásolhatja.

Az oxibenzon nem csak egészségügyi kockázatot jelent, hanem a vízi élővilágot is károsítja. A vegyületnek szerepe van a korallok pusztulásában, de mérgezi a halakat és a tengeri emlősöket is. A káros környezeti hatások miatt 2021-től Hawaii és számos tengeri nyaralóhely – más hatóanyagok mellett – betiltotta az ilyen összetevőt is tartalmazó naptejek használatát területén.

2. Homoszalát (homosalate)

Egy másik igen vitatott fényvédő hatású anyag a homoszalát (homosalate). Ezt a vegyületet is értékelte az SCCS, és az oxibenzonhoz hasonlóan arra jutott, hogy az engedélyezett koncentráció (10 tömegszázalék) nem biztonságos a fogyasztók szempontjából.

Ez a vegyület is felszívódik a bőrön át, szintén kimutatták az anyatejből és itt is felmerült a hormonális hatás lehetősége.

3. Oktinoxát (octinoxate)

A korábban említett fényvédő hatású anyagok mellett problémás vegyületnek tekinthető az oktinoxát (octinoxate) is. Ez az anyag is képes felszívódni a bőrön keresztül (bár az oxibenzonhoz képest kisebb mértékben) és hormonális hatásokkal rendelkezik. Az oktinoxát is károsítja a vízi élővilágot, így annak használatát szintén betiltották Hawaiiban és több más trópusi tengeri turistaparadicsomban.

4. Oktokrilén (octokrylene)

Az oktokrilén (octokrylene) is azon vegyületek közé tartozik, amelyekről az EU-s SCCS 2021-ben jelentést készített a lehetséges egészségügyi hatások értékelése érdekben. A szabályozás szerint ez az anyag is 10 százalékos koncentrációban alkalmazható a fényvédőkben, de ez egyes esetekben nem tekinthető biztonságosnak a hivatalos értékelés szerint sem. A zsíroldékony vegyület gyakori használata problémát jelenthet, bőrallergizáló hatása mellett a  hormonrendszer működését is befolyásolhatja. A vegyület gyártása során gyakran található meg benne szennyezőanyagként a kockázatosabb oxibenzon.

A fenti kockázatos összetevők mellett azok a termékek, amelyek a fényvédelmet kémiai módszerekkel biztosítják, gyakrabban tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek irritálják a bőrt, vagy felszívódnak azon keresztül.

Milyet vegyünk?

A fentiek tükrében érdemes olyan 30-50 közötti faktorszámú termékeket választani, amelyek ásványi összetevőkkel, az UV-sugarak elleni fizikai védelemmel biztosítják a fényvédelmet. Ilyenek a cink-oxidot és/vagy titán-dioxidot tartalmazó készítmények – ezek az anyagok mikroméretű darabokban vannak a fényvédő készítményekben megfelelő védőhatást biztosítva. Olyan készítmények is elérhetőek a piacon, amelyekben még jobb UV-védelmet biztosító, kisebb nanorészecskéket használnak.

A kémiai fényvédőket tartalmazó termékeken gyakran olvasható, hogy “azonnal felszívódó”, “gyorsan felszívódó”, “nem zsíros”, “nem képez zsíros réteget az arcbőrön”.

Titán-dioxidos sprayt jobb, ha nem használunk

2021 szeptemberétől hatályos uniós értékelés szerint a nanoméretű titán-dioxid belélegezve rákkeltő hatású lehet. Ez csak a fényvédő spréknél jelent valós kockázatot, a krémek összetevői az EWG vizsgálatok szerint legfeljebb igen kis mértékben képesek átjutni a bőrön. Az amerikai értékeléssel egyezik az EU tudományos biztottságának elemzése, amely szerint még a spray kiszerelésú termékek esetében is csak minimális a kockázat, hiszen a környezetből nagyságrendekkel több nanorészecske kerül a tüdőnkbe.

Az EU mindenesetre néhány éve olyan szabályozást készített elő, amely alapján figyelmeztető jelzéssel kellett volna ellátni a titán-dioxid tartalmú termékeket, pontosabban azokat, amelyek a titán-dioxid folyékony oldatát permet formában szórják –  például festékszóró sprayk vagy akár a pumpás napvédők. A brit és az amerikai kormány támogatását is élvező lobbisták azonban lesöpörték az asztalról a szigorítást: a titán-dioxidra vonatkozó figyelmeztetést továbbra sem kell feltűntetni az ezt permet formájában szóró sprayken.

Mit tehet a fogyasztó? Mivel egy része elszáll a levegőben, a spray amúgy is kevésbé hatékony felviteli módja a krémezésnek, és esetleges titán-dioxid tartalma miatt is kerülendő.

(Az Európai Bizottság 2022 januárjában tiltotta be a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyagként történő használatát, a tilalom 2022 július elején lép életbe.)

Itt a teszt, amely megmutatja, mely naptejek hol végeztek, és azt is, ár-érték arányosan mi lett a legjobb a felnőtteknek és mi a gyerekeknek szánt termékek között.

 

 

Ajánlataink

Nasivin Classic 0.5mg/ml tartósítószermentes oldatos orrspray 10ml
Nasivin Classic 0.5mg/ml tartósítószermentes oldatos orrspray 10ml
2749 Ft
Nurofen Forte 400 mg bevont tabletta 24x
Nurofen Forte 400 mg bevont tabletta 24x
2799 Ft
Panadol Rapid 500 mg filmtabletta 24x
Panadol Rapid 500 mg filmtabletta 24x
1949 Ft
No-Spa Forte tabletta 24x
No-Spa Forte tabletta 24x
2999 Ft
Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta 30x
Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta 30x
3849 Ft
Apranax Dolo 220mg filmtabletta 30x
Apranax Dolo 220mg filmtabletta 30x
2499 Ft
Rubophen 500 mg tabletta 30x
Rubophen 500 mg tabletta 30x
2229 Ft
Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek 4x30ml + C-vitamin 120x
Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek 4x30ml + C-vitamin 120x
7499 Ft
Eurovit Oliva-D Forte 3000NE kapszula 60x
Eurovit Oliva-D Forte 3000NE kapszula 60x
3399 Ft
Béres C Komplex 1000 mg C D3 Zn filmtabletta 50x
Béres C Komplex 1000 mg C D3 Zn filmtabletta 50x
3049 Ft
Salvequick tyúkszemtapasz 6x
Salvequick tyúkszemtapasz 6x
899 Ft
Snup 1 mg/ml oldatos orrspray 10ml
Snup 1 mg/ml oldatos orrspray 10ml
2249 Ft
Ibumax 400 mg filmtabletta 30x
Ibumax 400 mg filmtabletta 30x
2329 Ft
Urostemol Femina kemény kapszula 40x
Urostemol Femina kemény kapszula 40x
4799 Ft
Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula 20x
Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula 20x
3349 Ft
Xilomare 1 mg/ml oldatos orrspray 1x10ml
Xilomare 1 mg/ml oldatos orrspray 1x10ml
2199 Ft
Bilobil Intense 120 mg kemény kapszula 60x
Bilobil Intense 120 mg kemény kapszula 60x
7099 Ft
Bioco C+Cink Retard C 1000mg filmtabletta 100x
Bioco C+Cink Retard C 1000mg filmtabletta 100x
3649 Ft
Cebion 100 mg/ml belsőleges oldatos cseppek 30ml
Cebion 100 mg/ml belsőleges oldatos cseppek 30ml
1729 Ft
Diclac Dolo 50mg/g gél 100g
Diclac Dolo 50mg/g gél 100g
3479 Ft
Cartinorm D3 étrendkiegészítő filmtabletta 60x
Cartinorm D3 étrendkiegészítő filmtabletta 60x
12599 Ft
Panthenol külsőleges spray 130g
Panthenol külsőleges spray 130g
3549 Ft
Visine® Rapid 0.5 mg/ml oldatos szemcsepp 15ml
Visine® Rapid 0.5 mg/ml oldatos szemcsepp 15ml
2599 Ft
VITABALANS B12-vitamin 1000 mcg tabletta 100x
VITABALANS B12-vitamin 1000 mcg tabletta 100x
3799 Ft
Flonivin Forte élőflórát és inulint tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula 20x
Flonivin Forte élőflórát és inulint tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula 20x
2699 Ft
Sinupret Akut 160 mg bevont tabletta (20x)
Sinupret Akut 160 mg bevont tabletta (20x)
4199 Ft
Actival Kid gumivitamin gumitabletta (90x)
Actival Kid gumivitamin gumitabletta (90x)
4299 Ft
Béres Vita-D3 2000NE lágyzselatin kapszula (120x)
Béres Vita-D3 2000NE lágyzselatin kapszula (120x)
3049 Ft
Magnisteron tabletta férfiaknak+Simpliq sampon haj (60x+150ml)
Magnisteron tabletta férfiaknak+Simpliq sampon haj (60x+150ml)
5949 Ft
D-vion D3 4000NE tabletta (120x)
D-vion D3 4000NE tabletta (120x)
4249 Ft

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!