Csodával határos módon élte túl a balesetet

2010. 12. 21.
Szerző: Szimpatika/MTI
Egy spanyolországi bronzkori erőd feltárása közben a Granadai Egyetem régészek egy olyan férfi maradványait tárták fel, aki hihetetlen szerencsével túlélte a nyelvcsonttörést.
Egy spanyolországi bronzkori erőd feltárása közben a Granadai Egyetem régészei egy olyan férfi maradványait tárták fel, aki hihetetlen szerencsével túlélte a nyelvcsonttörést. Az állkapcsok ágai között elhelyezkedő nyelvcsont (os hyoideum) a nyelvet, a gégét és a garatot rögzíti, rajta izmok erednek és tapadnak.

Mint a kutatók rámutatnak, igen ritka esetről van szó: míg a nyelvcsonttörés rendszerint fojtogatás vagy akasztás következménye, a bronzkori férfi a nyakára mért ütés következtében szerezte a sérülést, amelyet ráadásul túlélt, később, a negyvenes évei közepén hunyt el – olvasható az Unreported Heritage című régészeti hírportálon.

A La Motilla del Azuerben feltárt egyén 167-168 centiméter magas, átlagos testalkatú férfi volt. A lelőhely korából kiindulva 3400-4200 évvel ezelőtt élhetett. Azt nem lehet tudni, hogy hogyan szerezhette a sérülését, ám mint Silvia Jiménez-Brobeil ásatásvezető régész rámutat, az aligha lehetett véletlen.

„A sérülés elhelyezkedése, s az a tény, hogy a férfi meggyógyult, arra utal, hogy inkább egy ütéstől származhatott, mintsem fojtogatástól. Mi több, a helyszín, La Motilla del Azuer egyértelműen hadi célokat szolgált, egy kisebb erődítményről van szó, amely mellett egy aprócska település és temető helyezkedett el" – hangsúlyozták a régészek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!