Előnyösebb, ha robot asszisztál az orvos mellett?

Forrás: MedicalOnline
A gépi orvossal még a vérrög kialakulásának kockázata is csökken.

Az Amerikai Urológiai Társaság (American Urological Association, AUA) éves ülésén mutatták be annak a kutatásnak az eredményét, ami szerint ha egy robotsebész asszisztál a műtétet végző orvos mellett, akkor a beteg hamarabb felépülhet. A Guardian szerint más előnyei is vannak a gépi sebész alkalmazásának: általa kisebb valószínűséggel alakul ki vérrög a páciens szervezetében, és annak az esélye is csökken, hogy újabb ellátásra legyen szüksége.

A mintegy három évig zajló kutatás eredményét a University College London (UCL) és a Sheffieldi Egyetem szakértői foglalták össze. A szakértők húgyhólyagrákkal kezelt pácienseket vizsgáltak (összesen 338-at), akiket meg kellett műteni. Az alanyokat két csoportra osztották: 169 betegnél robot asszisztált a beavatkozáskor, a másik 169-nél pedig kizárólag emberek. A robot általi segítségnyújtás miatt a páciensek átlagosan nyolc napot töltöttek kórházban, míg a másik csoport tagjai tízet. A robottal végzett műtét mindezeken túl 52 százalékkal csökkentette az újbóli kórházba kerülés esélyét, és 77 százalékkal a vérrögök előfordulását.

Az orvoscsapat a Journal of the American Medical Association című folyóiratban tette közzé tanulmányát.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!