Pajzsmirigyzavarra is utalhatnak a bőrproblémák

Forrás: Endokrinközpont
Sok esetben külsőnk árulkodik az egészségünkről, esetleges betegségeinkről. A testsúlyunk, hajunk, bőrünk állapota mind figyelemfelhívó lehet. Ha az alábbi tüneteket tapasztalja, érdemes orvoshoz fordulni, mivel ezek mind pajzsmirigyzavarokra utalhatnak.

Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje a következő bőrpanaszokra hívja fel a figyelmet, mivel könnyen lehet, hogy endokrin problémát jeleznek.

Száraz, hámló bőr

A bőr sejtjei folyamatosan cserélődnek, és ha a pajzsmirigyhormontermelése nem megfelelő, az bizony komoly hatást gyakorol a folyamatra, ráadásul dehidratációt is okozhat. Leginkább a szerv alulműködésére jellemző, hogy a beteg bőre száraz, pikkelyesen hámlik, esetleg ekcémás. Egy tanulmány szerint a pajzsmirigy alulműködéses betegek 74 százaléka szenved bőrszárazságtól.

Vitiligo, pigmenthiány

A vitiligo betegség egy pigmentációs zavar, melynek hátterében az epidermális melanocyták elleni autoimmun reakció áll. Ez a pigmentációs zavar gyakran társul valamilyen egyéb autoimmun betegséghez, közöttük gyakran pajzsmirigy autoimmun betegséghez. Ezért vitiligo fennállása eseten mindenképpen javasolt a pajzsmirigy hormonok, ill. antitestek laboratóriumi vizsgálata.

Sárga tenyér

A sárgás elszíneződések a tenyéren gyakori a kétkezi munkát végzőknél, hiszen a fizikai munka miatt kialakuló bőrkeményedés és a szennyeződések könnyen elszínezhetik a tenyéren lévő bőrt. Azonban Hashimoto-betegség is okozhatja a problémát, ugyanis ekkor nagy mennyiségű béta-karotin halmozódhat fel, mivel zavart szenved az A-vitamin anyagcseréje, és a béta karotin nem tud megfelelő mértékben A-vitaminná alakulni - ez pedig sárgás-narancsos elszíneződést eredményezhet a bőrben.

Vörös orcák

A rosacea jellemzően az arcon megjelenő, viszonylag gyakori, bőrpírral, értágulatokkal és kis göbökkel járó bőrbetegség. Több tanulmány is igazolja, hogy a kellemetlen bőrbetegség és az autoimmun pajzsmirigy betegség között összefüggés lehet: amellett, hogy ronthatja a rosaceás bőr állapotát, generálhatja is a problémát a hormonzavar - mondja Dr. Borús Hajnal endokrinológus szakorvosjelölt.

Kezeléssel a bőrproblémák mérsékelhetőek

Amennyiben valaki az említett panaszokat tapasztalja, érdemes vizsgálatokat végeztetnie pajzsmirigyzavarok irányában, amely laborvizsgálatot (TSH, fT4, fT3, rT3, aTPO, aTG) és a szerv ultrahangos ellenőrzését foglalja magában. Ha bebizonyosodik a pajzsmirigyprobléma, akkor a megfelelő terápia hatására általában a zavaró tünetek mérséklődnek vagy teljes egészében megszűnnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!