A táplálkozás is befolyásolhatja a demencia kialakulásának esélyét

Forrás: felejtek.hu
Egy friss kutatás eredményei szerint a növényi alapú táplálkozás jelentősen csökkentheti a demencia kialakulásának veszélyét az idősek körében. A barcelonai egyetemen végzett vizsgálat eredményeit a Molecular Nutrition and Food Research szakfolyóirat tette közzé.
▾ Görgessen tovább, cikkünk az ajánló után folytatódik! ▾

Az adatok egy Franciaországban tizenkét éven át, több mint nyolcszáz résztvevővel végzett felméréssorozatból származnak, ahol 65 év feletti idősek egészségi állapotát követték nyomon. 

Mireia Urpí-Sardà, a közlemény egyik szerzőjének elmondása szerint az elemzés fő célja az volt, hogy megállapítsák, milyen kapcsolat van a különféle élelmiszerek emésztése, a bél mikrobiomja, az anyagcsere és a szellemi hanyatlás között. Azt tapasztalták, hogy ezek a tényezők bizony jelentős kihatással vannak egymásra.

Az agy egészségének szempontjából védő hatásúnak bizonyult ugyanis a kakaófélék, a kávé, a különböző gombák és vörösborok fogyasztása, valamint a bél állapotát kedvezően befolyásolta (ezzel pedig az agyi folyamatokra is pozitívan hatott) az ún. polifenolokoban gazdag élelmiszerek (alma, kakaóbab, zöld tea, áfonya, narancs és gránátalma) fogyasztása. Ezzel szemben például a mesterséges édesítőszerek negatív kapcsolatot mutattak a gondolkodási folyamatok frissességével.

A szerzők kiemelik, hogy ezen kapcsolatok ismerete kulcsfontosságú lehet a demencia kialakulásának megelőzésében és a korai terápiában egyaránt.

A gyümölcsökben, zöldségekben és növényi élelmiszerekben bővelkedő étrend tehát rendkívül hatékony lehet az öregedéssel együtt járó szellemi hanyatlás kiküszöbölésében.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!