Az adatok egy Franciaországban tizenkét éven át, több mint nyolcszáz résztvevővel végzett felméréssorozatból származnak, ahol 65 év feletti idősek egészségi állapotát követték nyomon.
Mireia Urpí-Sardà, a közlemény egyik szerzőjének elmondása szerint az elemzés fő célja az volt, hogy megállapítsák, milyen kapcsolat van a különféle élelmiszerek emésztése, a bél mikrobiomja, az anyagcsere és a szellemi hanyatlás között. Azt tapasztalták, hogy ezek a tényezők bizony jelentős kihatással vannak egymásra.
Az agy egészségének szempontjából védő hatásúnak bizonyult ugyanis a kakaófélék, a kávé, a különböző gombák és vörösborok fogyasztása, valamint a bél állapotát kedvezően befolyásolta (ezzel pedig az agyi folyamatokra is pozitívan hatott) az ún. polifenolokoban gazdag élelmiszerek (alma, kakaóbab, zöld tea, áfonya, narancs és gránátalma) fogyasztása. Ezzel szemben például a mesterséges édesítőszerek negatív kapcsolatot mutattak a gondolkodási folyamatok frissességével.
A szerzők kiemelik, hogy ezen kapcsolatok ismerete kulcsfontosságú lehet a demencia kialakulásának megelőzésében és a korai terápiában egyaránt.
A gyümölcsökben, zöldségekben és növényi élelmiszerekben bővelkedő étrend tehát rendkívül hatékony lehet az öregedéssel együtt járó szellemi hanyatlás kiküszöbölésében.