Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

A táplálkozás is befolyásolhatja a demencia kialakulásának esélyét

Módosítva: 10/9/2024 1 perc VitáltippekIdőskori betegségekIdőskori életmódKutatásVitaminokTáplálkozásZöldség-gyümölcsagyTeademenciaÖsszes cikk
Egy friss kutatás eredményei szerint a növényi alapú táplálkozás jelentősen csökkentheti a demencia kialakulásának veszélyét az idősek körében. A barcelonai egyetemen végzett vizsgálat eredményeit a Molecular Nutrition and Food Research szakfolyóirat tette közzé.

Az adatok egy Franciaországban tizenkét éven át, több mint nyolcszáz résztvevővel végzett felméréssorozatból származnak, ahol 65 év feletti idősek egészségi állapotát követték nyomon. 

Mireia Urpí-Sardà, a közlemény egyik szerzőjének elmondása szerint az elemzés fő célja az volt, hogy megállapítsák, milyen kapcsolat van a különféle élelmiszerek emésztése, a bél mikrobiomja, az anyagcsere és a szellemi hanyatlás között. Azt tapasztalták, hogy ezek a tényezők bizony jelentős kihatással vannak egymásra.

Az agy egészségének szempontjából védő hatásúnak bizonyult ugyanis a kakaófélék, a kávé, a különböző gombák és vörösborok fogyasztása, valamint a bél állapotát kedvezően befolyásolta (ezzel pedig az agyi folyamatokra is pozitívan hatott) az ún. polifenolokoban gazdag élelmiszerek (alma, kakaóbab, zöld tea, áfonya, narancs és gránátalma) fogyasztása. Ezzel szemben például a mesterséges édesítőszerek negatív kapcsolatot mutattak a gondolkodási folyamatok frissességével.

A szerzők kiemelik, hogy ezen kapcsolatok ismerete kulcsfontosságú lehet a demencia kialakulásának megelőzésében és a korai terápiában egyaránt.

A gyümölcsökben, zöldségekben és növényi élelmiszerekben bővelkedő étrend tehát rendkívül hatékony lehet az öregedéssel együtt járó szellemi hanyatlás kiküszöbölésében.

Egy friss kutatás eredményei szerint a növényi alapú táplálkozás jelentősen csökkentheti a demencia kialakulásának veszélyét az idősek körében.