Gyógyszerre alkohol: a legfontosabb tudnivalók

Ha gyógyszert szedünk, a legtöbb esetben nem ajánlott alkoholt fogyasztani. Ezzel együtt vannak olyan gyógyszertípusok, ahol nem okoz problémát az alkoholfogyasztás. Jelen cikkünkben összeszedtük, mit érdemes tudni a gyógyszerszedés és az alkoholfogyasztás kapcsolatáról, ellenjavallatairól.

Ezért lehet problematikus a bevett gyógyszerre alkohol fogyasztása

Az emberi szervezet egy nagyon komplex rendszer. Amikor gyógyszert szedünk, bizonyos élettani folyamatokba kívánunk beleavatkozni. Azonban a kívánt hatás mellett mindig fennáll a mellékhatások lehetősége – az alkohol pedig erősítheti ezeket a mellékhatásokat. Ezen túl lehetséges, hogy a gyógyszerrel közösen új, veszélyes módokon hathat a szervezetre, vagy éppen gátolhatja az adott gyógyszer hatásmechanizmusát. Az is előfordul, hogy az alkohol gyógyszer szedése esetén lassabban bomlik le.

Természetesen mindez alapvetően a hatóanyagtól függ. Ezért fontos, hogy elolvassuk a betegtájékoztatót, illetve egyeztessünk kezelőorvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel a lehetséges hatásokról. A vény nélkül kapható gyógyszerek esetén szintén oda kell figyelni erre.

A máj mindenképp közös pont

Általánosságban elmondható, hogy bármilyen hatóanyagot is tartalmaz egy gyógyszer, a májnak mindenképp dolgoznia kell vele. Ugyanez az alkoholról is elmondható, így bármekkora mennyiséget is fogyasztunk, az mindenképpen befolyásolhatja a gyógyszer hatásfokát, tehát az alkoholfogyasztás nem javasolt a gyógyszerszedés mellett. Természetesen az alkohol minősége és töménysége között is van különbség, tehát előfordulhat, hogy bizonyos gyógyszerek mellett nem okoz gondot egy-egy pohár bor vagy sör, de aki rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, annak fokozottan ügyelnie kell erre.

Gyógyszerre alkohol, alkoholra gyógyszer: van különbség?

Alapvetően nem számít, milyen sorrendben követi egymást a gyógyszer bevétele és az alkoholfogyasztás. Az számít, hogy egyszerre legyenek a szervezetben. Tehát az, hogy a gyógyszerre alkohol mennyi idő után fogyasztható, attól függ, mennyi idő alatt ürül ki az adott gyógyszer a szervezetből.  A pontos kiürülési időt soha nem lehet pontosan meghatározni, ezért inkább számoljunk rá kicsit a feltüntetett kiürülési időre.

Cukorbetegek óvakodjanak

Cukorbetegeknek teljes mértékben tilos alkoholt fogyasztani, mert az életveszélyes mértékben befolyásolhatja a vércukorszintet.

Fájdalomcsillapító alkohol fogyasztása mellé – kerüljük!

Alapvető szabály, hogy fájdalomcsillapító alkalmazásakor tilos az alkoholfogyasztás. Egy gyógyszer hatásának kialakulásakor fontos az időfaktor is: egyrészt időre van szükség, amíg kifejti a hatását, és azt is számításba kell venni, hogy mennyi ideig tartja meg ezt a hatást egységes szinten. Ez a fájdalomcsillapítók esetében 4-6 óra, csak ezt követően kezd el kiürülni a szervezetből. Ebben az intervallumban nem szerencsés a bevett fájdalomcsillapító gyógyszerre alkoholt fogyasztani. Azaz aki a vacsora előtt 2 órával bevett a fejfájására egy fájdalomcsillapítót, ne tervezzen vacsora utáni koccintást!

Az ibuprofen alkohol fogyasztása mellett megterheli a gyomor nyálkahártyáját, ezért kerüljük az alkoholos italokat. Ugyanez igaz az acetoflenák tartalmú gyógyszerekre: az aflamin alkohol fogyasztása esetén szintén gyomorbántalmakat okozhat.

Magas vérnyomás, pszichiátriai kezelés

A magas vérnyomással küzdőknek is ellenjavallt, és azoknak is tanácsos elkerülni, akik pszichiátriai kezelés alatt állnak. 

Nyugtatók, altatók és szorongáscsökkentők

Az alkohol általában felerősítheti az altatók, nyugtatók és szorongáscsökkentők hatását. De az is előfordulhat, hogy csökkentheti is azt, tehát ebben az esetben is kerülendő az ivás.

Véralvadásgátlók

A véralvadásgátlót szedő betegek alapesetben is egy különleges betegcsoportot alkotnak. Rájuk minden téren kiemelten kell figyelni, még egy egyszerű beavatkozás során is. Ugyanis nem mindenki reagál ugyanúgy a kezelésre, sokaknál gyakori az orrvérzés, a szem bevérzése. Az is előfordulhat, hogy ha beütik a kezüket, azonnal hatalmas lila folt jelenik meg a bőrükön. Ezért a vér­alvadásgátlók adagjának beállítása hosszabb folyamat. Az ő esetükben még bizonyos ételek is tiltottak, ezért érthető, hogy  nem csak ezeket az ételeket, de az alkoholt is kerülniük kell, mert befolyásolhatja a gyógyszerek hatását, és nem kívánt mellékhatás alakulhat ki.

Alkoholra gyógyszer szedése. (Forrás: freepik.com)

Allergia elleni gyógyszerek

Ez nagyban függ attól, hogy a beteg milyen gyakorisággal/dózisban szed gyógyszert az allergiájára (szezonálisan vagy folyamatosan). Ha csak szezo­nálisan szükséges, természetesen egy pohár bor nem bűn, de ebben az esetben is figyelni kell, ugyanis ha korábban bármilyen negatív mellékhatást tapasztalt az alkohol és a gyógyszer együttes alkalmazása esetén, pl. másnapos volt csupán néhány pohár után, vagy sokkal rosszabb volt az általános közérzete, akkor ez egy intő jel, hogy nála ezzel nem érdemes kísérletezni.

Antibiotikum alkohol fogyasztása mellett: hatóanyagfüggő

Egyes antibiotikumok esetén az alkohol gyorsítja a gyógyszer lebomlását. Ilyen például a tetraciklin. Az is előfordul, hogy az antibiotikum akadályozza az alkohol lebomlását, amely hányáshoz, szédüléshez, rosszulléthez vezet. Ilyen például a metronidazol. De arra is van példa, hogy az alkohol nem okoz problémát. Ezért ha nagyon nagy a kísértés, mindig olvassuk el a betegtájékoztatót, hogy tudjuk, mi a helyzet az adott hatóanyaggal. De a legjobb, ha teljesen kerüljük az alkohol fogyasztását. Egy egyhetes kúra kibírható minden szempontból, ennyi áldozatot érdemes meghozni az egészségünkért.

Megfázás elleni gyógyszerek

A megfázás elleni szerek általában kombinált gyógyszerek. Azaz több hatóanyaggal rendelkeznek, és többféle hatást fejtenek ki (pl. fájdalomcsillapító, lázcsillapító, köhögéscsillapító, nyákoldó). Ilyenkor az a legjobb, ha megnézzük a hatóanyagok listáját, és ellenőrizzük, van-e benne olyan hatóanyag, amit tilos alkohollal fogyasztani. A Neocitran alkohol fogyasztása esetén például ellenjavallt, azaz ha szeretnénk bevenni, ne igyunk előtte vagy utána alkoholt.

Gyulladáscsökkentők

A gyulladáscsökkentők esetén is a betegtájékoztatókból induljunk ki. Sok eseben nem ajánlják a gyulladácsökkentők és az alkohol együttes fogyasztását, mert azok felerősíthetik az alkohol hatását, illetve együttesen jobban károsíthatják a gyomor nyálkahártyáját.

Cikkünk alapját a Dr. Gulácsi-Gőgh Nórával, a pitvarosi Szent István Gyógyszertár szakgyógyszerészével korábban készített interjú adja.

 

Vény nélkül kapható gyógyszerre van szüksége? Tekintse meg kínálatunkat!

 

Borítókép: stock.adobe.com

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!