Gyógyszerek és élelmiszerek kölcsönhatása

Forrás: Pharma Online
Nemcsak bizonyos gyógyszerek nem szedhetők együtt, mert befolyásolják egymás hatékonyságát, hanem jónéhány élelmiszert is kerülni kell, ha orvosságot szedünk.

Gyógyszer-élelmiszer interakció akkor jön létre, mikor az élelmiszer hat az általunk szedett gyógyszer valamely összetevőjére. Ennek következménye, hogy a gyógyszer nem képes elvégezni feladatát az elvárt hatékonysággal. A kölcsönhatás felléphet vényköteles, vénymentes gyógyszerek esetében egyaránt (pl. a vény nélkül kapható savlekötők, vitaminok vagy vastabletták használatakor is.)

Néhány tápanyag károsan befolyásolhatja egyes gyógyszerek összetevőinek megfelelő „emésztését”, csökkentheti vagy felgyorsíthatja annak felszívódását. Például a gyümölcslevek savtartalma csökkentheti az antibiotikumok – pl. penicillin – hatékonyságát.

Tejtermékek fogyasztása tetraciklin hatóanyagú gyógyszerrel mérsékelheti annak fertőzésellenes hatását. Antidepresszánsokat (ún. MAO gátlókat) veszélyes lehet tiramintartalmú ételekkel vagy italokkal keverni. Ilyenek pl. a sör, vörösbor és néhány sajtféle.

Fotó: James Yarema/unsplash

A grapefruit és annak leve igen erős gátlószere (a benne lévő furanokumarin-vegyületek révén) a szervezetben az ún. citokróm (CYP450, CYP3A4) enzimrendszernek, amely felelős sok esetben a gyógyszerek metabolizmusáért, lebontásáért. 1989-ben ismerték fel e hatást, sajnos előzetesen előfordult néhány haláleset is a „túladagolás” miatt, mivel az egyidejűleg fogyasztott grapefruitlé miatt jóval lassabban bomlottak le a gyógyszerek. A gyógyszerek leírásaiban, betegtájékoztató szövegeiben mindig történik utalás arra, ha az egyidejű grapefruitlé-fogyasztás nem ajánlott, vagy tilos, napi 1-2 l közötti fogyasztása már komoly zavarokat okozhat a gyógyszerhatásokban, a lebomlást illetően.

Némely esetben nem ajánlott a gyógyszer étkezéssel egy időben való bevétele, mert a hatóanyagok így „eltűnnek” az emésztőrendszerben.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!