Drónokkal figyelnék meg a vulkánok működését

2022. 02. 02.
Forrás: ng.hu
A vulkáni működés előrejelzése az emberi egészséget, életet is megmentheti, emellett még a gazdaságra is hatással lehet.

2021 őszén a NASA egy speciális környezetben végzendő tudományos vizsgálatokra tervezett drónt tesztelt, majd repülő vulkánobszervatóriummá javította fel. Az Aleut-szigetekhez tartozó Makushin-vulkánnál végzett tesztrepülésekkel a kutatók bebizonyították, hogy e drón képes anélkül is dolgozni, hogy a pilótája látná. Ez pedig hatalmas előrelépést jelent a vulkánmegfigyelésekben.

Költséges és veszélyes dolog a vulkánokra küldeni a kutatókat csak azért, hogy a drónokat irányítsák, ráadásul számos vulkánon egyszerűen elképzelhetetlen feladat lenne ezt rendszeresen elvégezni. Azonban egy jól felszerelt drón, ha a pilóta látóterén kívül is képes dolgozni, elvégezhetné ezeket a mérési, megfigyelési feladatokat.

A NASA Ames Kutatóközpontja 2013-tól foglalkozik az ilyen típusú munkára képes drónokkal: akkor a nicaraguai Turrialba-vulkán felett végeztek teszteket egy fix szárnyú drónnal. Később a coloradói Black Swift Technologies nevű céggel együttműködve megalkották az S2 nevű drónt, amellyel a közelmúltban az alaszkai teszteken sikereket értek el. Olyan gépre volt szükség, ami turbulens szélviszonyok, zord körülmények, és korrozív vulkáni gázok közt is jól működhet. A fejlesztésekbe később az USA Geológiai Szolgálata is bekapcsolódott, és számos érzékelőt, kamerát kaphatott nekik köszönhetően a repülő szerkezet.

Hatalmas teljesítmény, ha a drón képes úgy ellátni feladatát, hogy csak a monitoron keresztül láthatja a pilótája. Ez azzal is együtt jár, hogy a drón repülési útvonalát biztonságosan a légtérbe lehessen integrálni, különben nem engedélyezi az eszköz használatát a légügyi hatóság.

A teszteknél a Makushin-vulkánhoz, mintegy 25 kilométeres távolságba repítették el a drónt, amely előre programozott repülési terv és a saját rendszerei alapján jutott a céljához, ott nagy felbontású fényképeket és hőfotókat készített.

Megvizsgálták a gázérzékelő szenzorok hatékonyságát, amelyekkel egy-egy vulkán esetében a működésben beálló változásokat lehet érzékelni. A gép olyan robotpilóta funkcióval is rendelkezett, amely önállóan el tudja dönteni, hogy a körülmények mikor válnak a drón számára túl veszélyessé, és így mikor kell visszafordulnia. A tesztek és a fejlesztések elvezetnek ahhoz, hogy a hasonló eszközök a mindennapi megfigyelések részét képezik majd, a rutin mérésekkel pedig a emberi- és vagyonbiztonságot lehet növelni világszerte.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!