Mit csinál a test őrzője?

2010. 12. 03.
Szerző: Szimpatika
Mi a funkciója a mandulánknak? Tényleg ki kell venni, ha sokszor van mandulagyulladásunk?
Az orr- és a torokmandulák a szervezet védekező rendszerében töltenek be fontos szerepet. Az endoszkópos felvételen jól látható a páros szerv. Az orrmandula viszont egy jóval eldugottabb helyen, az orrgaratban található, és csupán egy van belőle.

Dr. Horváth Miklós, fül-orr-gégész  elmondta : „Az orr- és a torokmandula az immunrendszer alkotórésze. A testtől idegen anyagok felismerésében van szerepe, és az ezek ellen történő ellenanyag-termelés megindításában. Tapasztalati úton jöttek rá, hogy ha eltávolítják a mandulát, akkor meggyógyulnak bizonyos betegségek, például a bőrbetegségek, reumás megbetegedések."

A legsúlyosabb problémát az állandó gyulladásban lévő mandula okozza. Ilyenkor folyamatosan jelen vannak benne a különböző betegségeket kiváltó kórokozók.


Így sokszor a bőrbetegségekért, a reumás megbetegedésekért és akár a szívbelhártya-gyulladásért is a mandula a felelős.

Ilyenkor csak a gyors műtéti beavatkozás segít. Egészséges mandulát nem szokás eltávolítani. Kivéve, ha felmerül annak a gyanúja, hogy a mandula daganatot rejt. Ilyenkor a szövettani vizsgálathoz az egész szervet kiveszik.

„Amikor például nyirokcsomó-áttétet találunk a nyakon, és sehol a szervezetben nem találunk daganatot, amiből ez az áttét keletkezhetett. Ilyen esetben indokolt lehet egy látszólag ép mandula eltávolítása is, hiszen esetleg megtaláljuk a nyaki áttét forrását a mandulában"- mondta el Dr. Horváth Miklós.

Bár az orr- és torokmandulák a szervezet védekező mechanizmusában vesznek részt, elvtávolításuk mégsem okoz egészségkárosodást. Ennek oka, hogy vannak más védőbástyái is szervezetünknek. S hogy mi ennek az oka? A magyarázat az egyedfejlődésben keresendő.

A manduláknak a szerepe az immunrendszer fejlődésében, elsősorban az élet első, második és harmadik évében van. Tehát felnőttkorban, idősebb gyermekkorban a manduláknak az aktív immunvédekezésben már nincs jelentős szerepük.

A mandulaműtétek kis műtétnek számítanak, a beavatkozás csak rövid ideig tart, és általában altatásban végzik. A műtéti kockázat és a lehetséges szövődmények száma minimális. Ennek ellenére, ha nincs baj vele, jobb, ha helyén marad.

Forrás: Freepress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!