Orvosság tűlevelűekből – készítsünk fenyőszirupot!

Forrás: greendex.hu
Egyre népszerűbb házi készítmény a fenyőrügyszirup, amely a torokra fejt ki jótékony hatást. Elsősorban télen jöhet jól, illetve nyáron is, ha sikerült kicsit túlzásba vinni a hideg üdítőket vagy a fagylaltozást. Az ilyenkor jelentkező enyhe megfázásra, légúti betegségekre javasolt bevenni belőle egy-két kanállal reggel, illetve este. A gyulladt nyálkahártyán nyugtató bevonatot képez, valamint köptető, hurutoldó hatása is van.

Mindenképpen érdemes a polcra elraktározni belőle néhány üveggel, ugyanis a fenyő tűlevelei tele vannak esszenciális olajokkal, magas C-vitamin-forrásnak számítanak. Ezáltal bármi, amit készítünk belőle, segít felvenni a harcot a baktériumokkal, de akár a vírusokkal is, és az immunrendszert is támogatja. Keringést serkentő és enyhe vízhajtó hatása is ismert.

Így válasszunk fenyőt!

A fenyőrügy gyűjtésekor érdemes figyelembe venni a fa korát, ugyanis az idősebb fák hamarabb elkezdik friss hajtásaik fejlesztését, így elsőként őket kell felkeresnünk. Ha pedig ismerünk a környéken fiatalabb fenyőket is, még több idő áll rendelkezésünkre, hogy jól beraktározzunk a rügyeikből. 

greendex.hu/Fülöp Zita

Bár a friss hajtások minden fenyőfaj esetében puhák, selymesek, jobb kioldódásra számíthatunk, ha olyan fajt választunk, amelynek az idősebb tűlevelei sem igazán szúrósak. Legalkalmasabb a luc, majd az erdei- vagy a feketefenyő, de ha csak vörös- vagy ezüstfenyő van a környéken, azokból is érdemes gyűjteni.

Milyen rügyekre van szükségünk?

A fenyőnek az idei világoszöld hajtását kell keresni a sziruphoz. Válasszuk azokat a rügyeket, amelyek még nem érték el a 7 centiméteres hosszt! Az ennél nagyobbak már nem engedik ki magukból olyan hatásfokkal a hatóanyagokat, mint a legfrissebbek.

Maga a fenyő nem kevés energiát fektet abba, hogy évről évre növekedjen a hajtásai révén, ezért lehetőleg ne egyetlen növényről gyűjtsünk! Egy fáról is szerencsésebb minél nagyobb szórással letépni a hajtásokat, az ág végi rügyeket meg is kímélhetjük.

Mi kell még?

Szükségünk lesz továbbá egy sterilizált befőttesüvegre, valamint mézre, cukorra. Ügyeljünk arra, hogy a kupakot is fertőtlenítsük! Ha sok mézünk van, a cukrot elhagyhatjuk, illetve működhet fordítva is, és természetesen a két hozzávaló kombinálható is. A számunkra legjobban bevált eljárás szerint az alábbi módszert javasoljuk:

  • A befőttesüveg aljára kerüljön egy réteg fenyőrügy, szórjunk rá annyi cukrot, amennyi ellepi, és kitölti a levegős részeket! Kanállal vagy a kezünkkel tömöríthetjük is.
  • Ezt követi egy tetszőleges mennyiségű mézréteg, véleményünk szerint minél magasabb a méz aránya, annál finomabb lesz az eredmény. A rétegrendet így már tudjuk, ezt kell folytatni egészen addig, amíg csurig meg nem telik az üveg.
  • A tetejét mindenképpen érdemes mézzel befejezni, hogy a sziruposodás folyamata hamarabb beinduljon.
  • Zárjuk le kupakkal, majd tegyük olyan helyre, ahol nem süti a nap, nem éri nagy meleg! A konyhában vagy az előszobában egy magasan lévő polc vagy a szekrény teteje például alkalmas lehet a tárolására.

greendex.hu/Fülöp Zita

Hogyan lesz ebből folyékony orvosság?

A fenyőrügyek már másnap elkezdenek kicsit megsárgulni, a cukor pedig olvadásnak indul, ebben a méz is segítségére van, ha adtunk hozzá. Innentől már csak türelmesnek kell lennünk, amíg a cukor teljesen el nem olvad.

Ez beletelhet akár három-négy hétbe is. Ebbe beleszólhat a hőmérséklet, illetve az összetevők aránya is. De ha csak mézet teszünk hozzá, akkor is érdemes kivárni három hetet, hogy biztosra menjünk a végeredménnyel.

Amennyiben a mézet teljesen elhagyjuk, vagy csak keveset használunk, előfordulhat, hogy az olvadás egy hét után sem indul meg. Ebben az esetben nyissuk ki az üveget, és öntsünk rá egy kevés vizet!

Amikor már teljesen egynemű, sűrű folyadék veszi körbe a fenyőrügyeket, leszűrhetjük és áttölthetjük jól zárható üvegekbe, amelyekből könnyű lesz szükség esetén adagolni. Ha üvegbe töltés előtt tűzön átforraljuk, valószínűleg hosszabb szavatosságú szirupot kapunk, de cserébe a hatóanyagok szempontjából szegényesebbet. Forralás nélkül is eláll egy vagy akár másfél évig is.

Köptetőként egy fél evőkanálnyira van szükségünk egyenesen a torokba. Teában feloldva is kifejti jótékony hatását, de csak akkor, ha a tea már ivásra alkalmas, kellemesen meleg hőmérsékletű.

Ha pedig valaki megőrül ezért az ízvilágért, szörpként is remekül működik szódával keverve. Feldobhatjuk citromfűvel, mentával, jégkockával, hogy igazán nyárias italt kapjunk.

 

Borítókép: greendex.hu/Fülöp Zita

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!