Mit tehetünk száraz orrnyálkahártya esetén?

Forrás: Fül-orr-gége Központ
A száraz orrnyálkahártya minden lélegzetvételnél feszítő érzése nemcsak kellemetlen, de számos egészségügyi problémához is vezethet: gyakori orrvérzés jelentkezhet és fokozott eséllyel alakulhatnak ki felső légúti fertőzések. Kialakulásának okairól, megelőzéséről és arról, hogy mit tehetünk orrszárazság ellen, dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ allergológusa, fül-orr-gégész orvosa beszélt.

Nem csak fáj, szövődményekkel is jár

Az orrszárazság nem pusztán kellemetlen, bár tény, hogy elsősorban a belégzéskor tapasztalt égő, feszítő érzés, beszáradó, pörkös orrváladék az, ami orvoshoz viszi a beteget. A mielőbbi kezelés azonban nem csak ezért fontos. Ha az orrlégzés fájdalommal jár és a pörkösödés miatt nehezített is, a betegek inkább szájon át veszik a levegőt. Ez azonban hosszú távon semmiképp sem megoldás, mert a tartós szájlégzés további problémákhoz vezethet.

Ha a hideg levegő az orrnyálkahártya és az orrban lévő csillószőrök megkerülésével, így tehát felmelegítés és tisztítás nélkül jut az alsóbb légutakba, annak könnyen mandula-, gége-, hangszálgyulladás lehet a következménye.

Mi okozza az orrszárazságot?

A lakás típusától függően télen, a fűtési szezonban nagyon száraz lehet a belső levegő, ami az orrnyálkahártyát is könnyen kiszáríthatja.

Szintén a hidegebb évszakokban jellemző, hogy nem figyelünk eléggé a folyadékfogyasztásra. Ha nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot, az orr váladéktermelő képessége is csökken.

A túlzásba vitt, nyálkahártyát lohasztó orrcseppek használata gyakori kiváltó ok. A készítmények hatására az orrnyálkahártya erei összehúzódnak, a termelt váladék mennyisége csökken, ezért is fontos nátha esetén használni. Ha azonban az előírtnál gyakrabban, vagy hosszabb ideig alkalmazzuk az orrcseppeket, akkor az orrnyálkahártya duzzanatát, szárazságát okozhatják.

Fontos tudni, hogy aki téli allergiától szenved, lakáson belüli allergének ellen gyógyszereket – például szteroid tartalmú orrsprayt, antihisztaminokat – használ, annál ezek mellékhatásaként is jelentkezhet orrszárazság.

A száraz orrnyálkahártya bizonyos betegségek tünete is lehet: a Sjögren-szindróma autoimmun betegség, mely általános nyálkahártya szárazságot okoz például a szájban, szemekben, orrban is.

Nőknél a hormonális változások hatására is jelentkezhet nyálkahártya-szárazság. A menopauza egyéb tüneteivel együtt jelentkező orrszárazság esetén gondolni kell erre a lehetőségre is.

Orrszárazság ellen ezeket érdemes bevetni

Ha tartós orrszárazságtól szenved, javasolt fül-orr-gégészeti vizsgálat elvégzése. Erre érdemes felkészülten érkezni, listát írni a rendszeresen vagy a közelmúltban szedett gyógyszerekről, lezajlott betegségekről. A vizsgálat eredményétől függően az orvos különböző készítményeket fog javasolni az orrnyálkahártya épségének helyreállításához. Emellett fontos figyelni a napi rendszeres folyadékfogyasztásra is. Ha a lakásban száraz a levegő, szerezzünk be párásító készüléket.

A tengervizes orrspray naponta többször is használható az orrnyálkahártya nedvesítésére. Hatásos eszköz az orrmosó készülék is. Azon túl, hogy remekül hidratál, segítségével megtisztíthatjuk az orrüreget a kórokozóktól, szennyeződésektől is. Fontos, hogy orrmosáshoz csak erre a célra kifejlesztett készüléket és megfelelő koncentrációjú sóoldatot használjunk!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!