Állítsuk meg a köhögést! De hogyan?

Az őszi szezonban egyre gyakoribbá válnak azok a betegségek, amelyek köhögéssel járnak. A járvány árnyékában a tünet típusának pontos meghatározása és kezelése nélkülözhetetlen, ebben a gyógyszerészek is segítséget nyújthatnak.

Arról, hogy milyen jellemzők alapján ismerhetjük fel, és hogyan kezelhetjük a különböző köhögéstípusokat, dr. Kerék Dánielt, a nyíregyházi Korona Gyógyszertár gyógyszerészét kérdeztük.

Milyen típusú köhögések léteznek, melyek fordulnak elő a leggyakrabban?

Fontos tisztázni, hogy a köhögés nem betegség, hanem egy tünet. A patikában mi azt tudjuk felmérni, hogy mióta áll fenn a tünet, illetve hogy hurutos vagy száraz köhögésről van-e szó. Azt azonban nem tudjuk kideríteni, hogy milyen eredetű, mi okozza, így a régóta fennálló tüneteknél azt javasoljuk, hogy a beteg mindenképpen kérjen orvosi segítséget.

Mi válthatja ki a hurutos köhögést?

A hurutos köhögés különböző felső légúti fertőzésekhez köthető, amelynél a legnagyobb problémát az okozza, hogy folyamatosan váladék termelődik, amely köhögési ingert generál. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy segítsünk a betegnek felköhögni a váladékot, ezzel is elősegítve a gyógyulást. Erre ma már léteznek speciális készítmények, váladékoldók, köznapi nyelven köptetők, amelyek hasznosak, hiszen segítenek kisebb részekre hasítani a váladékot – kicsit úgy működnek, mint a szappan: feloldják a váladékot, folyósabbá teszik azt, ezáltal könnyebbé válik a köhögés is.

Azon túl, hogy zavaró és kellemetlen, miért annyira fontos, hogy a váladék felszakadjon és kikerüljön a szervezetből?

A váladék csak felfelé vagy lefelé tud haladni, és az utóbbi verzió komoly veszélyt hordozhat, hiszen a tüdőbe jutva könnyen megjelenhetnek olyan baktériumok a légzőszervben, amelyek tüdőgyulladást okozhatnak. Ezen kívül a váladék lenyelése sem szerencsés, mert a gyomorban és a bélrendszerben is bakteriális fertőzést okozhat.

Mi a teendő száraz köhögés esetén, illetve mi válthatja ki?

A száraz köhögésre léteznek olyan gyógyszerek, amelyek kifejezetten a köhögési ingert csökkentik. Az ilyen típusú köhögést okozhatja torokszárazság, allergia, de akár mechanikai inger is. Azonban ha valaki nem biztos abban, hogy milyen típusú köhögésben szenved, a patikában sosem javasoljuk a köhögéscsillapítók alkalmazását, mert ezeket csak akkor szabad használni, ha semmilyen váladékról nincs szó. Hurutos köhögésnél épp a gyógyulást akadályozzuk ezekkel a készítményekkel. Sajnos gyakran találkozunk olyan pácienssel, aki a hurutos köhögésre kér köhögéscsillapítót, mert nagyon zavarja a tünet, ám ezt ilyenkor nem adhatunk.

A száraz köhögést allergia is kiválthatja. Ezzel a problémával gyakran találkoznak gyógyszerészként?

Igen, valóban nagy arányban jelentkeznek allergiás páciensek, főleg a pollenszezonban. Sajnos megállapíthatjuk, hogy a levegő minősége a legtöbb településen nem megfelelő, ami tovább súlyosbítja a tüneteket, így ha tehetnénk, minden allergiás betegnek azt az életmódtanácsot adnánk, hogy költözzön el egy tengerpartra – persze ez legtöbbször nem megvalósítható, az azonban tény, hogy a légszennyezettség sokat ront a helyzeten.

Mire érdemes figyelni, ha valaki hirtelen köhögni kezd otthon, és ennek látszólag nincs magyarázata?

Fontos tudni, hogy a penész nagyon komoly problémákat okozhat: ha a penészgomba spórája lejut a tüdőig és elkezd szaporodni, akkor csak nagyon komoly gyógyszerekkel lehet onnan kiirtani, és nélkülözhetetlen a kezelése, ugyanis akár maradandó sérüléseket is okozhat. Amennyiben valakinek az otthonában megjelenik a penészgomba, akkor azt minél hamarabb távolítsa el, így elkerülhetőek a komolyabb tünetek. Legtöbbször olyan lakásokban fordulhat elő a penészedés, amelyek párásak vagy ahol nincs megoldva a páraelvezetés, illetve ahol nyílászárót cseréltek, amelynek olyan jó a szigetelése, hogy a lakás természetes szellőzése megszűnik.

A szülők egyik rémálma a gyógyszerek beadása. Milyen készítményekkel tehetjük könnyebbé a köhögés kezelését a gyerekeknél?

Nagyon sokféle ízesített köptető létezik, amelyeket a gyermek korának megfelelően kiválaszthatunk. Ezek leggyakrabban szirup formában kaphatóak, ezzel is megkönnyítve, hogy a kicsik gyorsan lenyelhessék a gyógyszert, az ízesítésnek köszönhetően pedig általában szeretik is, tehát nem kell nagy küzdelmekre számítaniuk a szülőknek sem. Egyébként a szirupok felnőtteknek is elérhetőek, így aki ódzkodik az egyéb gyógyszerformáktól, nyugodtan alkalmazhatja ezeket.

A koronavírus-járvány óta talán még fontosabbá vált, hogy mindenki elsajátítsa, hogyan illő köhögni. Mire kellene figyelnie a lakosságnak?

A járvány kapcsán is sokan és sokszor elmondták, hogy lehetőleg zsebkendőbe, de ha nincs kéznél, akkor legalább mindenkitől elfordulva, inkább a könyökhajlatunkba, mint a kezünkbe köhögjünk. A kezünket ettől függetlenül minden köhögés után mossuk meg alaposan meleg vízzel, és igyekezzünk elkerülni, hogy az arcunkhoz érjünk.

Amennyiben köhögést tapasztalunk, mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Ha a köhögés régóta fennáll, tehát krónikus, ha vény nélkül kapható gyógyszerekkel nem kezelhető, vagy nem reagál rá jól, illetve ha megjelenik bármilyen más tünet, pl. láz, akkor mindenképpen szükséges, hogy a beteg orvoshoz forduljon, ezzel is elkerülve a súlyosabb betegségek kialakulását.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!