Ady betegsége újra terjedőben!

2010. 11. 25.
Szerző: S.T.
Egy évtizede a szifilisz szinte eltűnt a vírusok térképéről. Ma viszont a Központi Járványügyi Hatóság tanulmánya szerint a 2006-os adatokhoz képest 39 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma.
A Járványügyi Hatóság szerint a vírus főként a homoszexuálisok, azon belül is a fiatal fekete férfiak körében terjed. Az orvosok szerint a tömeges fertőzést felvilágosítással és figyelemfelkeltéssel lehetne megelőzni.

„ Ez nem azt jelenti, hogy a szifilisz ma csak a homoszexuálisok betegsége."-mondta dr. Charlotte Kent, a Hatóság munkatársa.

A szifilisz terjedésének egyik fő oka a szegénység. A szexuálisan aktív homoszexuálisoknak minden évben részt kellene venniük egy átfogó szűrővizsgálaton, ahol HIV-re, gonorrea-ra és szifiliszre tesztelik őket. Ám az erre elkülönített pénzösszeg véges, és nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy saját zsebből finanszírozzák a vizsgálatokat. Ezért a hatóság most azon dolgozik, hogy kapcsolatot építsen ki a homo –és biszexuálisokat védő szervezetekkel.

Érdekes adat, hogy a nők körében 7 százalékkal esett a szifiliszfertőzöttek száma a 2004-es adatokhoz képest.
2009-ben az Egyesült Államokban a gonorrea a valaha jegyzett legalacsonyabb számadatokkal bírt.

Az amerikaiak körében a clamidia fertőzöttek száma is megemelkedett a múlt évi adatokhoz képest 3 százalékkal. A KJH szerint ez a prevenció eredménye, aminek hatására többen látogattak el a szűrővizsgálatokra.

A kezeletlen szifilisz súlyos egészségkárosodást okozhat, várandós nők esetében pedig akár a magzat elhalását is eredményezheti.

Nők esetében a clamidia sterilitáshoz vezethet. Amerikában minden évben 24 ezer nő válik meddővé a kezeletlen betegsége miatt. A lehetséges meddőség az egyik legfőbb ok a rendszeres szűrésre.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!