A gerincsérv kezelése műtét nélkül

Forrás: FájdalomKözpont
A porckorongsérv, avagy gerincsérv szinte népbetegségnek számít, és aki átélte, tudja, hogy megkeserítheti a mindennapokat. Kéri Zsófia, a FájdalomKözpont gyógytornász- manuálterapeutája az orvosi kezeléssel párhuzamosan, a műtéten kívüli segítség lehetőségeiről beszélt.

Hogyan alakul ki a porckorongsérv?

A csigolyák között található porckorongok körkörös gyűrűkből épülnek fel, belülről kocsonyás anyag alkotja őket. Speciális felépítésüknek köszönhetően képesek a porckorongok biztosítani a gerinc rugalmasságát, teherbíró képességét, hajlékonyságát, és képesek csillapítani a gerincre ható erőket.

Az idő előrehaladtával a porckorongok víztartalma csökken, ennek következményeképp pedig mérséklődik a gerinc rugalmassága és terhelhetősége is. A kopott porckorong ráadásul könnyebben megsérülhet, a hirtelen, nagy terhelésre (rossz mozdulat, nagy súly emelése, bemelegítés nélküli, intenzív edzés vagy hosszú távú fokozott, ismétlődő, nem megfelelően kivitelezett megerőltetés hatására) a gyűrűk átszakadhatnak, a porckorongban lévő anyag elvándorolhat és kialakulhat a porckorongsérv. Bármilyen szokatlan, de a mozgásszegény, ülő életmód is, de az álló helyzetű életmód is a gerincsérv rizikófaktorai közé tartozik.

A porckorongsérv különféle fájdalmakat okoz, akár kiszakad, akár nem. Előfordulhatnak kisugárzó panaszok is, nyaki sérv esetében a karokba, ágyéki sérvnél a lábakba, de a legkülönbözőbb jelei lehetnek a sérvnek (egy szimpla derékfájdalomtól a nyaki mozgás beszűkülésig, amit gyakran „elaludt nyak” tünetként lehet érzékelni). A tünetek néha csak lassan alakulnak ki. Sok esetben neurológiai panaszok is jelentkezhetnek, mint a végtagok izmainak gyengülése, mozgás beszűkülések, érzészavarok (zsibbadás, érzéskiesés), a legsúlyosabb esetben pedig a széklet és vizeletürítés kontrolljának zavara is megjelenhet.

Így segíthet a gyógytorna

Gerincsérv gyanúja esetén elsődleges az orvosi kivizsgálás, amelynek része a képalkotás is, hiszen egyértelmű diagnózis csak így állítható fel. Ennek tudatában döntheti el az orvos, hogy milyen kezelés válhat be. Az egyik legfontosabb cél a gerincsérvvel járó erős fájdalom csillapítása, ezen kívül pedig meg kell szüntetni azt az állapotot, amelyben a kitüremkedett porckorong nyomás alatt tartja a mellette futó idegeket. Erre ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésre, a gyógytornától a lökéshullám kezelésen keresztül az injekciós kúrákig, végső soron a műtétig.

Magát a fájdalomcsillapítást sokaknak a gyógytornakezelések eredményezik, mert számos esetben egy gyulladáscsökkentő kúra nem fogja megszüntetni a tüneteket. A fájdalom hatékony csökkentésében tehát nagy szerepet játszanak a gyógytorna gyakorlatok, a fizioterápia, a manuálterápia - ezek nagyon fontos eszközök a porckorongsérvből való felépülésben, sőt már a megelőzésben is. A személyre szabott mozgássorok megerősítik a gerinc menti mély izmokat és csökkentik a gerincoszlopra nehezedő nyomást. Ezen felül hozzájárulnak a gerinc mobilitásához, hosszútávon pedig csökkentik a kiújulás esélyét a gerinc más szakaszain. Ugyanakkor az is fontos, mikor kezd a páciens újra mozogni és visszatérni az aktív életvitelhez. Csak lassan, fokozatosan szabad növelni az aktivitási szintet, ebben az orvos és a gyógytornász tudnak iránymutatást adni. Megfelelően felépített, időben elkezdett és rendszeresen végzett gyógytorna segítségével akár a műtét is elkerülhető lehet.

Milyen mozgás ajánlott, mi kerülendő?

Mindenképpen személyre szabottan kell meghatározni a mozgástípusokat. Ha valamilyen sportot már űzünk, akkor sem mindegy, hogy ott miként végezzük a mozdulatokat. A sérüléseket nagy eséllyel el lehet kerülni, ha a gyógytorna során egyénre szabottan kialakítjuk/megerősítjük a testtudatot. Amint a páciens megtanulja a kontrollált, helyesen végzett izomaktivitásokat/megfeszítéseket, úgy azt direkt feladatokkal adaptáljuk a megfelelő sporthoz. Porckorongsérv és más gerincproblémák esetén a gyógytorna mellett ideális mozgástípus lehet a jóga, az úszás, a gyaloglás és a kerékpározás (akár fekvő kerékpáron) – minden esetben a kezelőorvossal és a gyógytornásszal egyeztetve.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!