Klónozzunk a Neander-völgyit?

2010. 11. 11.
Szerző: Szimpatika
Kutatók most arra keresik a választ, hogy morálisan megengedhető-e a Neander-völgyi klónozása.

A Roche kutatói egy egy 30.000 ezer éves nő genomját rakták össze, aki Horvátországból származott. A teljes genom kész, de ennek ellenére a klónozás nem egyszerű feladat.

Bernard Rollin bioetikus és filozófia professzor szerint a klónozás nem csak erkölcsi kérdéseket vet fel. Mi történik, ha létrehozunk egy embert, akit a többiek ki fognak gúnyolni, nincs szociális környezete, és nem tud ebben a világban eligazodni? Megtehető ez valakivel, akkor is ha technikailag lehetséges?

Amikor a Neander-völgyi ősemberek kihaltak, akkor még nem léteztek városok, és alig 10.000 fő élt Európa szerte. Ha most megszületne egy ilyen ősember, ő nem rendelkezne azokkal a genetikai változásokkal amik az évezredek során kialakultak bennünk, hogy elviseljük a népsűrűséget.

De nem mindenki véli úgy, hogy annyira más lenne egy ilyen ősember, hogy automatikusan kitaszítaná a modern társadalom. „ Meg vagyok győződve róla, hogy ha ezt a csecsemőt egy modern családban nevelnénk fel, tudna alkalmazkodni a világhoz"- véli Trenton Holliday paleoantropológus. „Nincs okom rá, hogy kételkedjek benne, hogy megtanulna beszélni, és ugyanazokat a dolgokat tenné, mint a modern emberek.

Kérdés, miért lenne jó, ha mindezt megtennék az orvosok?
A genom egy szervezet teljes örökítő információját jelenti, amely a DNS-ben van kódolva (egyes vírusokban RNS-ben), beleértve a géneket és a nem kódoló szekvenciákat is

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!