15 ezer éves, életképes vírusokat találtak

Forrás: ng.hu
2015-ben a Tibeti-fennsík északnyugati részén emelték ki azt a jégmintát, amelyről később kiderült, hogy 15 ezer éves növényi- és talajvírusokat tartalmaz.

A gleccserekbe ágyazva nemcsak a klímánk múltjára utaló adatok rejtőznek légbuborékok, porszemek vagy szennyeződések formájában, hanem életnyomok is. A most vizsgált jégminták 6700 méteres magasságban lévő helyszínről származnak, az egyik 355 éves, a másik kb. 15 ezer éves.

Az Ohio Állami Egyetem munkatársai és kollégáik néhány más amerikai intézményből a jégmintákban lévő biológiai nyomokat mérték fel, és ennek során találtak rá a vírusokra, amelyek legnagyobb része ismeretlen volt: az azonosított 33 vírus genetikai kódja közül 28 volt eddig ismeretlen. Ezek fele kimondottan a jégnek köszönhetően maradt életképes. Ez a vírusmennyiség ugyan soknak tűnhet, ám jóval kevesebb, mint például az óceánok üledékében lévő.

A speciális génelemzések alapján a kutatók arra jutottak, hogy e vírusok kimondottan a hideghez alkalmazkodók voltak, jól érezték magukat az extrém hideg környezetben. „Olyan genetikai jeleket hordoznak, amelyek segítették azt, hogy hideg környezetben élő sejteket fertőzzenek meg” – mondta Matthew Sullivan, az Ohioi Egyetem mikrobiológus professzora. A kutató szerint a megismert génmintázatok segíthetnek rátalálni más extrém környezetekben létező vírusokra is.

A vizsgálatok szerint a megtalált új vírusok talajból és növényekből származhattak (vagyis nem állati vagy emberi vírusokról van szó), a néhány már ismert vírus pedig a baktériumokat megfertőzők közé tartozik.

Forrás: Ohio State University/Lonnie Thompson

Az évről-évre képződő jégrétegek magukba zárják a környezetük számos anyagát, a por és a gázok mellett természetesen a mikrobákat és vírusokat is, amelyek egykor a jégfelszínre kerülnek. Az így kialakuló rétegek segítségével vissza lehet nézni az elmúlt időkre, s képet kaphatnak a kutatók a környezeti sajátosságokról. A jeges környezetből előkerülő mikrobák és vírusok kutatása még rövid múltra tekint vissza, és meglehetősen keveset tudunk az extrém környezetben található mikrobákról és vírusokról. Meg kellene azonban tudnunk, miként reagálnak a felmelegedésre.

Állatokat vagy embert megbetegíteni képes kórokozók csak akkor kerülhetnének elő jégmintákból, ha a jég keletkezése idején jelentős számú állat vagy ember élt volna az adott helyszínen – ennek pedig egyszerű biológiai okból gyakorlatilag zéró az esélye. A szibériai permafroszt olvadásának köszönhetően időnként kialakuló helyi lépfene-fertőzések sem ősi, sok ezer éves eredetűek, hanem csupán az elmúlt pár száz évben a talajba került (pl. korabeli rénszarvastetemmel együtt befagyott) kórokozókból születtek. A gleccserek esetében végtelenül kicsi az esélye annak, hogy a puszta jégbe hasonló jellegű kórokozók kerüljenek bele, majd szabaduljanak ki.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!