Miért van egyre több heves vihar mostanában?

Forrás: ng.hu
Az elmúlt napokban Nyugat-Európában hatalmas mennyiségű csapadék okozott katasztrofális áradásokat, s hazánkban is voltak szélsőséges csapadékmennyiségek.

A Newcastle-i Egyetem és a Brit Meteorológiai Szolgálat (Met Office) közös tanulmánya mintha csak e helyzethez született volna: arra jutottak a kutatók, hogy a klímaváltozásban egyre több intenzív és lassan mozgó viharrendszer várható Európában, ezek száma századunk végére a korábbinak akár 14-szerese is lehet. Az ilyen lassú mozgású rendszerek eredményeznek olyan rendkívüli csapadékmennyiséget egy-egy térségben, amely az elmúlt időszak katasztrofális áradásait is okozta, például Németországban.

Dr. Abdullah Kahraman, a kutatás vezetője, aki az egyetem és a Met Office munkatársa is, elmondta: „ A szuperszámítógépes technológia fejlődése lehetővé tette, hogy egész Európára vonatkozó klímamodell-számításokat végezzünk, amely olyan részleteket mutat meg a légkör viselkedéséből, mint egy rövid távú időjárás-előrejelzés. E modellek kb. 2 kilométeres felbontásúak, ezzel pedig sokkal jobban szimulálhatjuk a viharokat, és jobban ki tudjuk mutatni az extrém helyzeteket.” A modellezés segítségével ki tudták deríteni, mely légköri tényezők járulnak hozzá a szélsőséges csapadékkal járó helyzetekhez és az áradásokhoz.

Hayley Fowler professzor hozzátette: „A kormányzatok világszerte túl lassúak az üvegházgáz-kibocsátás visszafogásában, és a felmelegedés tovább folytatódik. A tanulmányunk azt sugallja, hogy a viharok egyre szélsőségesebbé válnak, és ez a súlyos áradásokat is gyakoribbá teszi majd.”

A kutató szerint az eredményeik és a jelenlegi helyzet egyaránt arra hívják fel a figyelmet, hogy javítani kell a figyelmeztető rendszeren, és egyidejűleg a klímaváltozáshoz jobban alkalmazkodó infrastruktúrát kell létrehozni, amely felkészült a szélsőséges eseményekre.

Jelenleg Európában még szokatlanok az efféle lassú mozgású, szinte helyben álló intenzív csapadékrendszerek, és a Mediterráneum egyes részein is csak ritkán fordulnak elő. A változások pontos előrejelzése a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásunk fontos részét képezi.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!