Intim higiénia nyáron

Forrás: Nőgyógyászati Központ
Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze mondta el, hogyan előzhetőek meg az intim fertőzések nyáron, és milyen tünetek esetén kell orvoshoz fordulni.

A nyári hónapokban a forró és párás környezet megnöveli a hüvelyi fertőzések kockázatát. Ilyenkor leggyakrabban gombás fertőzés lép fel, ám a bakteriális húgyúti problémák esélye is megnő.

Jól szellőző fehérnemű

Nagyon fontos a megfelelő fehérnemű választása, hiszen a rosszul szellőző, műszálas anyagból készült darabok igencsak kedveznek a káros mikroorganizmusok elszaporodásának. Ugyanígy kerülni kell a tangákat is, hiszen nagyban segítik a végbél környékén élő kórokozók hüvelybe jutását. A szakemberek ezeken kívül a túl szűk nadrágoktól is óva intenek, mivel ezek is fokozzák az izzadást, így nedves környezetet teremtenek.

Ne legyen nedves a fürdőruha

A nedves fürdőruhák kiváló táptalajt nyújtanak a gombák elszaporodásának, hiszen azok a meleg, nedves környezetben érzik a legjobban magukat. Fürdőzés után cseréljük át a fürdőruhát.

Nem mindegy, mi kerül a tányérra

Megfigyelések szerint nyáron gyakoribbak a candida fertőzések, többek között azért, mert ilyenkor többször nyúlunk szénhidrátokhoz, édességekhez, cukros üdítőkhöz. Érdemes ezért inkább szezonális zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, és a szomjúságot lehetőleg vízzel csillapítani.

Lactobacillus kúra

Sokkal nagyobb eséllyel lépnek fel különböző hüvelyi fertőzések, ha a lactobacillusok mennyisége valamiért lecsökken (pl. antibiotikum kúra után). Amennyiben valaki hajlamos az intim fertőzésekre, érdemes nyáron – főleg nyaralás előtt és/vagy betegségek után – lactobacillus kúrát tartani, mellyel növelni lehet ezek mennyiségét, így elkerülhető a kórokozók elszaporodása.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Hüvelyi fertőzésre utal a bő, kellemetlen szagú, megváltozott állagú és színű hüvelyi folyás, égő, viszkető érzés, bőrpír, duzzanat, vagy ha az intim együttlétek fájdalmassá válnak. Ilyenkor a nőgyógyász a tünetek alapján – esetleg tenyésztéssel – megállapítja, milyen kórokozó (gomba, baktérium, vírus) generálja a problémát, majd arra megfelelő terápiát javasol.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!