Képes volt-e a neandervölgyi ember a verbális kommunikációra?

Forrás: ng.hu
Az antropológia egyik régi kérdése, hogy ősi rokonaink képesek voltak-e a miénkhez hasonló verbális kommunikációra.

Rolf Quam, a Binghamtoni Egyetem munkatársa és kollégái friss tanulmányukban arra jutottak, hogy a neandervölgyiek képesek voltak hozzánk hasonlóan beszélgetni. Quam szerint vizsgálatuk azon kevés jelenleg zajló kutatások egyike, amelyek a kövületek segítségével vizsgálják a nyelv evolúcióját, azaz az antropológia egyik kifejezetten nehéz területét.

Fotó: MERCEDES CONDE-VALVERDE

A szakértőket évtizedek óta foglalkoztatja a kérdés, hogy ősi rokonaink képesek voltak-e az emberi beszédre. A kutatókat különösen az érdekli, hogy legközelebbi kihalt rokonunk, a neandervölgyi kommunikált-e hozzánk hasonlóan.

A csapat előbb CT-vel vizsgálta meg modern emberek, neandervölgyiek, illetve utóbbiak felmenőinek fosszíliáit, majd 3D-s modelleket hoztak létre a fül szerkezetéről. A modellekből származó adatokat egy szoftverbe táplálták, amely becslést adott az adott embertípus hallási képességeire az átlagos beszéd tartományában, 5 kilohertzig. Az eredmények azt mutatták, hogy a neanderrvölgyiek hallása jobb volt 4-5 kilohertzen, mint a spanyolországi Atapuercánál felfedezett őseiké.

A szakértők a maximum érzékenység frekvenciatartományát is tanulmányozták, ami sokat elárul a vokális kommunikációról – a nagyobb tartomány például több hang megkülönböztetését teszi lehetővé. Úgy tűnik, a neandervölgyiek ebben a kritériumban is inkább a modern emberekre emlékeztettek, semmint atapuercai felmenőikre.

A kutatók úgy vélik, a hallásbeli hasonlóságok arról árulkodnak, hogy ősi rokonaink kommunikációs rendszere olyan volt, mint a miénk. Quam szerint az adatokból az is kiderült, hogy a neandervölgyiek feltételezhetően sok mássalhangzót használtak. Az eredmények megerősítik azt az elképzelést, mely alapján a neandervölgyieknél a modern emberekhez hasonlóan, a beszéd képességével párhuzamosan jelentek meg az egyre komplexebb viselkedési formák.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!