A szintetikus szervek nyomtatása felgyorsulhat

Szerző: Medical Online
Egy amerikai egyetem szakemberei kifejlesztettek egy gördülékeny additív gyártási technikát, amellyel az eddigi hasonló megoldásoknál megbízhatóbban lehet működő emberi szerveket előállítani.

Ugyan a szervnyomtatás területén nap mint nap jelentős előrelépések történnek, a procedúra továbbra is lassú, ami gyakran a szövetek sérüléséhez vezet.

A Buffalói Egyetem kutatói most kifejlesztettek egy olyan technikát, amely a hagyományos módszereknél akár 10-50-szer is gyorsabb lehet. Az új eljárással egy apró szintetikus kezet akár 19 perc alatt is ki lehet nyomtatni – ugyanez a folyamat a korábbi rendszerekkel hat órát venne igénybe. Az előállításhoz szükséges idő ilyen mértékű lerövidítésével a deformációk és sejtszintű károsodások száma radikálisan csökkenthető.

Az alábbi videón a szintetikus végtag létrehozásának menete látható 150-szeres gyorsításban:

Bár a metódussal jelenleg még csak „centiméteres" nagyságrendű modelleket lehet létrehozni, saját belső érhálózattal rendelkező sejtek kinyomtatására már most is alkalmas, márpedig ez az adottság az emberi léptékű szervek előállításához nélkülözhetetlen.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!