Étcsokoládé cukorbetegeknek?
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2010/10/87670568.jpg)
Eddig elég sokat hallottam a sok édességfogyasztás negatív hatásairól, úgy mint a pattanásosságról, zsíros bőrről és persze az elhízásról. Ám most a Hull University egy olyan tanulmányt tett közzé, ami kicsit megnyugtathatja a csokoládéimádók aggódó lelkiismeretét.
A magas kakaótartalmú csokoládékban nagyobb arányban található meg a polifenol nevű anyag, ami a kutatások szerint csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.
Azoknak a kísérletben résztvevő cukorbeteg alanyoknak, akik polifenolban gazdag csokoládét fogyasztottak, koleszterinszintjük kis mértékben csökkent. Ezt a tudósok, mint nagyszerű eredményt magyarázzák, ugyanis a cukorbetegség egyik fő veszélyforrása a megemelkedett koleszterinszint, ami nagy százalékban eredményez szívinfarktust vagy más érrendszeri betegségeket.
A kísérletben 12 olyan személy vett részt, akiknél kettes típusú diabéteszt diagnosztizáltak. A 16 hetes megfigyelés alatt néhányan közülük olyan csokoládét fogyasztottak, amit polifenollal gazdagítottak. A kísérlet végén ezen tesztcsoportnál kimutathatóan csökkent a káros koleszterinszint (LDL) és nőtt az úgynevezett „jó" koleszterin szintjük (HDL).
A kutatás vezetője, prof. Steve Atkin szerint ez nagy lépést jelent a szívbetegségek megelőzése érdekében folytatott küzdelemben.
„ A magas kakaótartalommal rendelkező csokoládékészítmények biztonságos részei lehetnek a kettes típusú diabétesszel küzdők étrendjének, ha azt mértékkel fogyasztják."
Ám az Angol Dietetikusok Szövetsége még mindig fenntartásokkal fogadja a tanulmány eredményeit. Szerintük attól, hogy az édesség tartalmazza a jótékony hatású polifenolt még mindig nagy kockázatot jelenthet a magas cukor és zsírtartalma miatt. Ha van is valami pozitív hatása, a dietetikusok szerint még így is többet árt, mint használ.
„ Én személy szerint annak örülnék igazán, ha a polifenolt valamilyen olyan ételhez tudnák hozzáadni, aminek a cukor és zsírtartalma közel sem olyan magas, mint a csokoládéé. Szerintem nem igazán meggyőző az, ha cukorbeteg emberekkel pár hétig kis mennyiségű keserű csokoládét etetnek. Én nem fogom javasolni a betegeimnek, hogy ezt fogyasszák." – mondta dr. Ian Frame az Angliai Dietetikusok Szövetségének elnöke.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!