Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Étcsokoládé cukorbetegeknek?

Módosítva: 10/18/2010 Szerző: Schmelzer Tekla Forrás: Szimpatika 2 perc FogyókúraCukorbetegségÉlelmiszerek
A legtöbben szeretik a csokoládét. Én például különösen rajongok érte. Kicsit úgy vagyok vele, mint Gombóc Artúr; tejcsokoládé, étcsokoládé, keserű csokoládé, kerek vagy szögletes, teljesen mindegy, hogy milyen, bármelyiket elpusztítom.

Eddig elég sokat hallottam a sok édességfogyasztás negatív hatásairól, úgy mint a pattanásosságról, zsíros bőrről és persze az elhízásról. Ám most a Hull University egy olyan tanulmányt tett közzé, ami kicsit megnyugtathatja a csokoládéimádók aggódó lelkiismeretét.

A magas kakaótartalmú csokoládékban nagyobb arányban található meg a polifenol nevű anyag, ami a kutatások szerint csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.

Azoknak a kísérletben résztvevő cukorbeteg alanyoknak, akik polifenolban gazdag csokoládét fogyasztottak, koleszterinszintjük kis mértékben csökkent. Ezt a tudósok, mint nagyszerű eredményt magyarázzák, ugyanis a cukorbetegség egyik fő veszélyforrása a megemelkedett koleszterinszint, ami nagy százalékban eredményez szívinfarktust vagy más érrendszeri betegségeket.

A kísérletben 12 olyan személy vett részt, akiknél kettes típusú diabéteszt diagnosztizáltak. A 16 hetes megfigyelés alatt néhányan közülük olyan csokoládét fogyasztottak, amit polifenollal gazdagítottak. A kísérlet végén ezen tesztcsoportnál kimutathatóan csökkent a káros koleszterinszint (LDL) és nőtt az úgynevezett „jó" koleszterin szintjük (HDL).

A kutatás vezetője, prof. Steve Atkin szerint ez nagy lépést jelent a szívbetegségek megelőzése érdekében folytatott küzdelemben.

„ A magas kakaótartalommal rendelkező csokoládékészítmények biztonságos részei lehetnek a kettes típusú diabétesszel küzdők étrendjének, ha azt mértékkel fogyasztják."

Ám az Angol Dietetikusok Szövetsége még mindig fenntartásokkal fogadja a tanulmány eredményeit. Szerintük attól, hogy az édesség tartalmazza a jótékony hatású polifenolt még mindig nagy kockázatot jelenthet a magas cukor és zsírtartalma miatt. Ha van is valami pozitív hatása, a dietetikusok szerint még így is többet árt, mint használ.

„ Én személy szerint annak örülnék igazán, ha a polifenolt valamilyen olyan ételhez tudnák hozzáadni, aminek a cukor és zsírtartalma közel sem olyan magas, mint a csokoládéé. Szerintem nem igazán meggyőző az, ha cukorbeteg emberekkel pár hétig kis mennyiségű keserű csokoládét etetnek. Én nem fogom javasolni a betegeimnek, hogy ezt fogyasszák." – mondta dr. Ian Frame az Angliai Dietetikusok Szövetségének elnöke.