Ismét megmérték a világ legmagasabb hegycsúcsát

2020. 12. 21.
Szerző: MTI
Szakértők időnként ellenőrzik a világ legmagasabb hegycsúcsát, vagyis megnézik, hogy magasabb lett, avagy alacsonyabb.

A közösen elfogadott érték a két ország (Kína és Nepál) által végrehajtott méréseken alapul, ennek alapján a Mount Everest (Csomolungma) 8848,86 méter magas.

A Kínai Népköztársaság 1949-es megalapítása óta többször is végzett méréseket és tudományos kutatást, a 2005-ös szerint 8844,43 méter volt a hegy magassága.

Az új hivatalos magassági érték nemcsak a pontosabb módszerek révén változhatott, hanem valóban nőhetett a hegy többek között a kőzetlemezek elmozdulása miatt, valamint a 2015-ös erős földrengés következtében is, amely a Himalája hegyeinek magasságváltozását idézhette elő – mondta el a dpa-nak Christian Gerlach, a Bajor Tudományegyetem földtudósa és glaciológusa.

Nepál – az ENSZ szerint a világ egyik legelmaradottabb országa – legutóbb önállóan akarta megmérni a hegyet, azonban Hszi Csinping egy 2019-es látogatása után végül közös projektet szerveztek, Kína nagy segítséget nyújtott az infrastruktúra biztosításában.

Mindkét ország kutatói megmászták a csúcsot, a nepáliak 2019-ben voltak fent, amikor az úgynevezett halálzónában az amatőr mászók forgalmi dugót okoztak. A kínaiak idén, a világjárvány évében mentek fel, médiahírek szerint az övék volt az egyetlen csapat odafent ebben az évben.

A kínai kutatók májusban először végeztek nagy pontosságú légi gravitációs méréseket az Everest magasságának megállapításához. A mérés centiméteres pontossággal bocsátotta rendelkezésre a világ legmagasabb hegycsúcsa és a környező régió geoid felületének adatait. Elvégezték a régió légi távérzékelési mérését is, amely deciméteres pontosságú háromdimenziós eredményeket biztosított a régió topográfiájához.

A kínai geodéták, geológusok, ökológusok 53 fős csoportja március elejétől folytatott tudományos kutatásokat a hegyen. A földmérő csoportban ott voltak a kínai természeti erőforrások minisztériumának szakemberei és a nemzeti hegymászócsoport tagjai is. Az Everestre május 27-én ért fel expedíciójuk.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!