Megsemmisült a SpaceX űrhajójának prototípusa

2021. 04. 04.
Forrás: ng.hu
A hasonló hibák a tesztelési folyamat részét képezik, és nagyban segítik az űrhajó fejlesztését.

Helyi idő szerint 2021. március 30-án reggel bocsátották fel a SpaceX Starship űrhajójának prototípusát – számol be a Space.com. Bár az SN11 indítása sikeres volt, a leszállás során ismét hiba jelentkezett. A tesztet korábban el kellett halasztani, eredetileg 29-én hajtották volna végre.

A szerkezet 10 kilométeres magasságig emelkedett, majd megkezdte a landolást. Nagyjából 6 perccel a repülés kezdetét követően a közvetítés megszakadt, az SN11 pedig megsemmisült. Elon Musk, a SpaceX alapító-vezérigazgatója szerint a prototípus egyik Raptor rakétájával adódtak gondok, de egyéb probléma is állhatott a háttérben. A vállalat megkezdte a vizsgálatot az eset kapcsán.

Márciusban ez volt a második kísérlet, amelyet Starship-prototípussal végeztek, az SN11 közvetlen elődje a leszállást követően semmisült meg. Bár a hasonló esetek kudarcosnak tűnhetnek, a hibákból a mérnökök rengeteget tanulhatnak, és a fejlesztés fontos részét képezik.

A Starship fejlesztése egyébként rendkívül gyorsan zajlik. Ha elkészül az űrhajórendszer, egyszerre akár száz embert is szállíthat majd. A Starship Elon Musk elképzelése szerint a gyors Föld körüli utazást segíti majd, illetve a Holdhoz és a Marshoz is vinni fog űrhajósokat és felszereléseket. Az űrhajó először 2023-ban szállíthat fizető utast, a japán milliárdos Maezava Juszaku nyolc másik emberrel utazhat majd a Hold körül.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!