A szabadtéri grillezés is súlyos légszennyező tevékenység
Egy friss tanulmány alapján a sütésből származó anyagok a vártnál tovább maradnak a légkörben. Dr. Christian Pfrang, a Birminghami Egyetem munkatársa és kollégái szerint a sütéshez köthető kibocsátások akár napokig kimutathatóak lehetnek az atmoszférában. Az Egyesült Királyságban a sütés tehető felelőssé a részecskeszennyezés 10 százalékáért.
Az ételekből felszabaduló zsírsavak képesek interakcióba lépni a légkörben természetesen előforduló molekulákkal, aminek hatására egy védőréteg képződik a zsírsavakon. Az így létrejövő részecskék nemcsak az emberi egészségre hatnak, hanem a klímaváltozásban is szerepet játszhatnak. A szennyeződések a vízzel való reakcióképességük miatt befolyásolhatják a felhőképződést, így többek közt a csapadékmennyiségre is hathatnak. Kialakulásuk során a részecskék ráadásul egyéb, az emberre káros szennyeződéseket is felvehetnek.
Pfrang szerint a sütéshez köthető kibocsátás nagyban hozzájárul a légszennyezéshez a városokban, az étel feldolgozása elsősorban a kisebb részecskék (PM2,5) arányát növeli. A szakértő hozzátette, Londonban a sütéstől eredeztethető az ilyen részecskék 10 százaléka, de a legnagyobb városokban, például a kínai metropoliszokban az arány 22 százalék lehet.
A kutatók úgy vélik, a jobb várostervezéssel, illetve a légtisztítás szigorúbb szabályzásával javíthatnánk a helyzeten.
Forrás: ng.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!