A szabadtéri grillezés is súlyos légszennyező tevékenység

Az éppen készülő étel illata kellemes lehet, a sütés során azonban a környezetre veszélyes részecskék szabadulnak fel.

Egy friss tanulmány alapján a sütésből származó anyagok a vártnál tovább maradnak a légkörben. Dr. Christian Pfrang, a Birminghami Egyetem munkatársa és kollégái szerint a sütéshez köthető kibocsátások akár napokig kimutathatóak lehetnek az atmoszférában. Az Egyesült Királyságban a sütés tehető felelőssé a részecskeszennyezés 10 százalékáért.

Az ételekből felszabaduló zsírsavak képesek interakcióba lépni a légkörben természetesen előforduló molekulákkal, aminek hatására egy védőréteg képződik a zsírsavakon. Az így létrejövő részecskék nemcsak az emberi egészségre hatnak, hanem a klímaváltozásban is szerepet játszhatnak. A szennyeződések a vízzel való reakcióképességük miatt befolyásolhatják a felhőképződést, így többek közt a csapadékmennyiségre is hathatnak. Kialakulásuk során a részecskék ráadásul egyéb, az emberre káros szennyeződéseket is felvehetnek.

Pfrang szerint a sütéshez köthető kibocsátás nagyban hozzájárul a légszennyezéshez a városokban, az étel feldolgozása elsősorban a kisebb részecskék (PM2,5) arányát növeli. A szakértő hozzátette, Londonban a sütéstől eredeztethető az ilyen részecskék 10 százaléka, de a legnagyobb városokban, például a kínai metropoliszokban az arány 22 százalék lehet.

A kutatók úgy vélik, a jobb várostervezéssel, illetve a légtisztítás szigorúbb szabályzásával javíthatnánk a helyzeten.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!