Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

A szabadtéri grillezés is súlyos légszennyező tevékenység

Létrehozva: 12/11/2020 1 perc AktuálisKlímaváltozásKörnyezetszennyezéskörnyezettudatosságKörnyezetvédelemTudománylevegőÖsszes cikk
Az éppen készülő étel illata kellemes lehet, a sütés során azonban a környezetre veszélyes részecskék szabadulnak fel.

Egy friss tanulmány alapján a sütésből származó anyagok a vártnál tovább maradnak a légkörben. Dr. Christian Pfrang, a Birminghami Egyetem munkatársa és kollégái szerint a sütéshez köthető kibocsátások akár napokig kimutathatóak lehetnek az atmoszférában. Az Egyesült Királyságban a sütés tehető felelőssé a részecskeszennyezés 10 százalékáért.

Az ételekből felszabaduló zsírsavak képesek interakcióba lépni a légkörben természetesen előforduló molekulákkal, aminek hatására egy védőréteg képződik a zsírsavakon. Az így létrejövő részecskék nemcsak az emberi egészségre hatnak, hanem a klímaváltozásban is szerepet játszhatnak. A szennyeződések a vízzel való reakcióképességük miatt befolyásolhatják a felhőképződést, így többek közt a csapadékmennyiségre is hathatnak. Kialakulásuk során a részecskék ráadásul egyéb, az emberre káros szennyeződéseket is felvehetnek.

Pfrang szerint a sütéshez köthető kibocsátás nagyban hozzájárul a légszennyezéshez a városokban, az étel feldolgozása elsősorban a kisebb részecskék (PM2,5) arányát növeli. A szakértő hozzátette, Londonban a sütéstől eredeztethető az ilyen részecskék 10 százaléka, de a legnagyobb városokban, például a kínai metropoliszokban az arány 22 százalék lehet.

A kutatók úgy vélik, a jobb várostervezéssel, illetve a légtisztítás szigorúbb szabályzásával javíthatnánk a helyzeten.

Forrás: ng.hu

Az éppen készülő étel illata kellemes lehet, a sütés során azonban a környezetre veszélyes részecskék szabadulnak fel.