Csak azonnali lépésekkel lassíthatjuk a klímaváltozást

Úgy tűnik, az emisszió azonnali, drasztikus csökkentésével 20 évet nyerhetnénk az éghajlatváltozás elleni harcban.

Egy friss tanulmány alapján a globális emisszió látványos csökkentése már rövid távon is kedvező hatásokkal járna. A párizsi klímaegyezmény országainak célja az, hogy a század végére 2 Celsius-fok, de lehetőleg 1,5 Celsius-fok alatt tartsák a globális felmelegedést. Eddig a szakértők és a kormányok többsége hosszabb távon gondolkozott, emiatt pedig szinte csak lassú átalakításokkal számoltak.

A szakértők szimulációk segítségével mérték fel, hogy a különböző kibocsátási forgatókönyvek miként befolyásolhatják a légkört és az óceánokat. Eredményeik alapján amennyiben a kormányok gyors intézkedéseket hoznának a felmelegedés 1,5 Celsius-fokos korlátozásáért, a következő 20 évben 13-adára csökkenne az extrém felmelegedés ütemének esélye – magyarán nagy valószínűséggel nem gyorsulna a globális felmelegedés. Ez segíthetné a társadalmat és az élővilágot az alkalmazkodásban.

A 19. század végéhez képest a globális átlaghőmérséklet jelenleg nagyjából 1 Celsius-fokkal magasabb. Öt évvel a párizsi klímaegyezmény megszületése után kevés igazán jelentős eredményt sikerült elérni a klímaváltozás elleni harcban.

Christine McKenna, a Leedsi Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint adataik azt mutatják, hogy nem csak a jövő generációi érezhetik a drasztikus emissziócsökkentés pozitív hatásait. A kutató hozzátette, amennyiben most nagy erőkkel szállunk szembe az éghajlatváltozással, elérhetjük, hogy a következő évtizedekben ne gyorsuljon a globális felmelegedés üteme.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!