Csökken a tavak oxigénszintje

Forrás: ng.hu
A változás nemcsak az élővilágra, hanem a vízbiztonságra is veszélyt jelent.

Egy új tanulmányból kiderül, hogy egyre csökken a mérsékelt övi tavak oxigénszintje. A szakértők szerint a folyamat a klímaváltozásnak tudható be és gyorsabb, mint amit az óceánokban tapasztaltak.

A vizsgált tavakban 1980 óta a felszínen átlagosan 5,5, a mélyben pedig 18,6 százalékkal csökkent a szint. Egyes, tápanyagokkal szennyezett vizekben ezzel szemben a felszínen a hőmérséklet emelkedésével a koncentráció is nőtt, és elkezdtek szaporodni a mérgező anyagokat előállító cianobaktériumok.

Kevin Rose, az amerikai Rensselaer Polytechnic Institute munkatársa és a csapat tagja szerint az oxigén csökkenése a tavakban élő fajokat is veszélybe sodorja. Mint mondta, az óceánokhoz képest a tavakban 2,75-9,3-szor gyorsabban zuhan a szint, ami az egész ökoszisztémára hathat.

A csapat nagyjából 400 tó adatait elemezte 1941-től kezdődően, a vizek túlnyomó többsége mérsékelt övben található. Bár a tavak csupán a felszín 3 százalékát alkotják, biodiverzitásuk igen változatos, éppen ezért romló egészségük nagyon aggasztó.

A kutatók úgy vélik, hogy a folyamat hátterében a klímaváltozás áll, Rose szerint az oxigéntelítettség a hőmérséklet emelkedésével egyre csökken. Igaz, egyes tavakban a szennyezések, például a mezőgazdaságból beáramló tápanyagok miatt éppenséggel nő a szint, ami viszont a cianobaktériumok veszélyes virágzásához vezethet.
A szakértők bíznak benne, hogy friss eredményeik hozzájárulhatnak a tavak védelméhez.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!