Egy friss dán vizsgálat, amit Rune Blomhoff és munkatársai végeztek éveken át, ugyanis most azt bizonyította, hogy a rendszeres kivifogyasztás hatékony vérnyomáscsökkentő, mert a benne lévő anyagok gátolják a véralvadás alapjául szolgáló vérlemezkék összecsapódását.
Az orvosok mindezt 100, magas vérnyomás szempontjából emelkedett kockázattal élő férfi (akik túlsúlyosak és erős dohányosak) közreműködésével bizonyították, akiknél a rendszeres – napi három darab – kivi látványosan csökkentette a vérnyomást, már azoknál is, akiknek még csak épp emelkedni kezdett. A Kínából érkezett gyümölcs nem csak emiatt nélkülözhetetlen: ráadásul gátolta a vérnyomást növelő enzim hatását és csökkentette a véralvadási készséget is.
Korábban végzett más kísérletek is igazolták a kivi vérnyomást csökkentő hatását. Ha az enyhe magas vérnyomással küzdő kísérleti alanyok nyolc héten át napi három kivit fogyasztottak el, 3,6 higanymilliméterrel lett alacsonyabb a vérnyomásuk felső értéke, mint a kontrollcsoportba tartozóké, akik naponta egy almát ettek. Tápanyagban igen gazdag kis gyümölcsről van szó, többek között lueteint is tartalmaz, amely a vérnyomás csökkentéséért felelős - számolt be eredményeiről már korábban is az Oslói Egyetemi Kórház munkatársa, Mette Svendsen az Amerikai Szívgyógyász Szövetség orlandói konferenciáján. A kardiológusok siettek leszögezni, hogy nem létezik a szívpanaszokra egyetlen varázsélelmiszer sem, ám valóban egészséges, ha a napi ötszöri étkezés egyike kiviből áll.
Forrás: MTI