A stressz és súly
A kutatók már régóta tudják, hogy a stresszhormonok – mint a kortizol – szintjének tartós emelkedése súlygyarapodáshoz vezethet. Minden alkalommal, amikor stresszelünk, a mellékvesék adrenalint és kortizolt szabadítanak fel, és ennek következtében glükóz (az elsődleges energiaforrás) kerül a véráramba.
Mindez azért történik, hogy a kockázatos helyzetből való meneküléshez szükséges energiát biztosítson. Amint a fenyegetés alábbhagy, az adrenalinszint lecseng, és a vércukorszint-emelkedés lecsökken. Ekkor a kortizol nagy sebességbe kapcsol, hogy gyorsan pótolja az energiakészletedet.
Mivel a cukor biztosítja a szervezet számára a gyors energiát, gyakran ez az első dolog, amihez stresszhelyzetben nyúlunk. A sok cukor fogyasztásának hátulütője, hogy a szervezet hajlamos a cukorral bevitt fölös energia elraktározására, különösen stresszes helyzetek után.
Az érzelmi evés
Néha a legerősebb étvágy akkor tör ránk, amikor érzelmileg a leggyengébb ponton vagyunk – érzelmi stresszt élünk át. Ilyenkor tudatosan vagy tudattalanul az ételhez fordulunk vigaszért, amikor nehéz problémával kell szembenézni, stresszesnek érezzük magunkat, vagy akár unatkozunk.
Sok túlsúlyos ember küzd azzal, hogy nincsenek megküzdési stratégiák a kezében a konfliktusos, stresszes helyzetek megoldására, az érzelmek feldolgozására, ezért többször élnek át stresszt, mint mások, és evéssel nyugtatják magukat.
Ez az érzelmi evés, ami tulajdonképpen egy elkerülési mechanizmus és megakadályozza a súlycsökkenést. Ilyenkor kicsúszik a kontroll az ember kezéből, úgy érzi, nem tudja irányítani az életét, kontrollvesztést él át, ami elvezeti az érzelmi evéshez, túlevéshez, édességekhez, hogy gyorsan szerezzen örömet és megnyugvást magának.
Az érzelmi evés olyan evés, amely a negatív érzelmek, például a stressz, a düh, a félelem, az unalom, a szomorúság és a magány elnyomására vagy csillapítására szolgál. A nagyobb életesemények vagy – ami még gyakoribb – a mindennapi élet gondjai kiválthatnak olyan negatív érzelmeket, amelyek érzelmi evéshez vezetnek, és megzavarják a súlycsökkentési erőfeszítéseket.
Az érzelmi evés gyakran torkollik túl sok evésbe – különösen a magas kalóriatartalmú, édes és zsíros ételekből. A jó hír az, hogy ha hajlamos vagy az érzelmi evésre, visszanyerheted az irányítást az étkezési szokásaid felett, hogy újra a súlycsökkentési céljaid felé haladj.
Az érzelmi evést kiváltó okok közé tartozhatnak:
Az ételek figyelemelterelésként is szolgálnak. Ha például egy közelgő esemény miatt aggódsz, vagy egy konfliktus miatt rágódsz, ahelyett, hogy a fájdalmas helyzettel foglalkoznál, a finomságok fogyasztására összpontosítasz.
Bármilyen érzelmek is késztetnek túlevésre, a végeredmény gyakran ugyanaz. Az evés hatása átmeneti, a stressz és negatív érzelmek visszatérnek, és valószínűleg ezután a bűntudat is felbukkan a túlevés miatt.
Ez szintén egy egészségtelen körforgáshoz vezethet – az érzelmek további túlevésre késztetnek, beindul az önostorozás, amiért letértél a súlycsökkentés útjáról, ettől rosszul érzed magad, ezért újra túl sokat eszel.
Hogyan térhetsz vissza a helyes útra?
Amikor a negatív érzelmek azzal fenyegetnek, hogy érzelmi evést váltanak ki, lépéseket tehetsz a sóvárgás megfékezésére. Az érzelmi evés megállításához próbáld ki ezeket a tippeket:
Borítókép: elements.envato.com