Új módszereket fejlesztettek ki a csontritkulás ellen

2013. 04. 24.
Szerző: Szimpatika
Magyarországon már népbetegségnek számít a csontritkulás a szakemberek szerint - jelenleg csaknem 600 ezer nő és 300 ezer férfi beteget tartanak nyilván. Napjainkra új csontegyesítő anyagokat fejlesztettek ki.
A betegség miatti csonttörések száma évente 80 ezerre tehető, az ellátásukhoz szükséges sebészeti technikák azonban egyre fejlettebbek - a legfrissebb technikákról Budapesten tárgyaltak az európai specialisták.


Becslések szerint kilencszázezer csontritkulásos beteg van ma Magyarországon. A betegek kétharmada nő, legtöbbjük 50 évesnél idősebb, a tünetek általában a változó korban jelentkeznek.

"Van egy csontépítés és van egy csontlebontás, ami gyakorlatilag a szervezetünkben egyensúlyban van mindaddig, amíg a mozgásszegénység, táplálkozási, vagy pedig valamilyen hormonális okok ezt nem befolyásolják előnytelenül" - mondta Kun László, szülész-nőgyógyász.

Megfelelő mennyiségű Kalcium és D-vitamin bevitellel, illetve testmozgással megelőzhető, időben felfedezve pedig gyógyszerrel is kezelhető a csontritkulás. A betegség idős korban csonttörések okozója is lehet, melyeknek gyakran műtét a vége.

Az ellátásban a magyar ortopéd sebészet európai viszonylatban az élen jár. Az Uzsoki kórházban ezt bemutató műtéten is bizonyították az orvosok az Európai Ortopéd- és Baleseti Sebész Társaságok Szövetségének idei mesterkuzusa során. A mesterkurzusra 16 országból - még a tengeren túlról is - több mint 60 szakember érkezett, hogy megossza tapasztalatait a témában.

Hangody László, az Uzsoki Kórház, Ortopéd- Traumatológiai Osztály osztályvezető főorvosa elmondta: mára olyan új csontegyesítő anyagokat, endoprotéziseket fejlesztettek ki, amelyekkel ezeknek a sérüléseknek az ellátása lényegesen könnyebb, a rehabilitáció rövidül és a beteg komfortérzése, életkilátásai javulnak.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!