Fáj a fejem. Lehet, hogy migrén? Tesztünk megmondja

2012. 07. 29.
Szerző: Szimpatika
Egy hétköznapi, banális fejfájás nagyon sokféle betegség közönséges tünete lehet: homloküreg-gyulladás, látási zavar, fogfájás, megfázás, influenza. De vajon nem migréntől szenved-e?

A fejfájás kapcsolatban lehet bizonyos gyógyszerek szedésével is. Ha fejfájásai ismétlődnek, akkor – akár migrén, akár nem – feltétlenül orvoshoz kell fordulnia.

A migrén egyébként meglehetősen gyakori, a lakosság átlag 15 %-át, különösen nőket és serdülő lányokat kínzó betegség. Erőssége nagyon szélsőséges határok között mozog, elfajulhat annyira, hogy semmiféle aktív tevékenységet nem képes végezni a(z erős) migréntől szenvedő nő.

Jellegzetes lüktető fájdalommal jár, intenzitása nagyon erős is lehet: általában az agy egyik féltekén, a fej egyik oldalán fáj rettenetesen. Szinte mindig emésztési zavarokkal (hányinger, hányás), nagyfokú fény- és zajérzékenységgel, és ritkán idegrendszeri (látási, érzékelési) problémákkal párosul.

A migrén igazi okát még homály fedi, de annyit tudunk, hogy  mindig van valamilyen – táplálkozási, pszichológiai vagy hormonális – kiváltó oka.

A migréntől szenvedő nők krízis állapotai főleg a peteérés, illetve a menstruáció alatt jelentkeznek. Viszont nagyfokú javulás tapasztalható a terhesség és a klimax időszakában. A gyengébb vagy erősebb fájdalomcsillapító gyógyszerek enyhíthetik, ritkán meg is szüntethetik ezt a betegséget.

 

MIGRÉN-TESZT

Fejfájásai hirtelen kezdődnek, és 4–72 órán át tartanak, viszont a fejfájás-rohamok között teljesen egészségesnek érzi magát?

 

Ha a válasza igen, akkor folytassa a tesztet: lehet, hogy migréntől szenved.

Első kérdéscsoport:

A krízisidőszakok alatt

a, a fejfájás csak az egyik oldalon jelentkezik?

igen        nem

b, a szív ritmusának megfelelően lüktet?

Igen        nem

c, annyira rossz ilyenkor az állapota, hogy hétköznapi feladatait sem tudja ellátni?

Igen        nem

d, ha fizikai erőkifejtést végez, akkor állapota rosszabbodik?

Igen        nem

Második kérdéscsoport:

A krízisidőszak alatt

a, van hányingere?

Igen        nem

b, szokott hányni?

igen        nem

c, nehezen viseli a zajt és az erős fényt?

igen        nem

 

Értékelés:

Migrénben szenved, ha igennel válaszolt legalább kétszer az első kérdéscsoportnál, és legalább egyszer a második kérdéscsoportnál.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!